Loading...

Villainy - Villainy I

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-10-2014

Tracklist

01. Through Whispering Eyes
02. Maker
03. And Now She Is Perfect
04. Charlatan
05. A Journey Into An Enigma
06. Entities Of Babylon
07. Underwater Hauntings
08. I Wanna Split The World In Two
09. Midnight Metamorphosis

Ok, zoals een paar dagen geleden in mijn bespreking van de meest recent verschenen single van Villainy al te lezen was, heeft het Hammerheart behaagd om het debuutalbum van hun provinciegenoten, hoewel nog geen jaar oud, opnieuw uit te brengen; op vinyl deze keer, dat dan weer wel. En daar ben ik op zich wel blij mee, zo komt deze mij ook onder de aandacht.

In tegenstelling tot de (langere) nummers op genoemde single, opent de band hier met twee korte, compacte tracks. Through Whispering Eyes en Maker zijn eerder een heavy metal/thrash/rock 'n' roll/punk-mix te noemen. Uiteraard nog altijd rauw, donker en oldschool, maar niet zo duister, en zeker een stuk sneller en meer to-the-point dan ik op de single hoorde. Voorspelbare riffs, en het luistert wel lekker weg.

Die duistere sfeer komt weer helemaal bovendrijven met het lange And Now She Is Perfect. Duister, spannend, doomy. Zo hoor ik het graag. Charlatan gaat op diezelfde voet verder, de onheilspellende sfeer wordt goed vastgehouden, en neigt zelfs wel naar occult (hoor dat stiekeme toetsenlijntje!). Mooi nummer! Voor de afwisseling is het natuurlijk prima dat A Journey Into An Enigma hierna weer doorgaat waar Maker ophield. Wederom uptempo en onorthodox lekker ram- en beukwerk.

Underwater Hauntings is een korte, felle punkachtige uitbarsting, die ik persoonlijk niet zo geweldig vind passen hier. Dergelijke invloeden horen we op zich wel terug in de muziek van Villainy, maar op zichzelf staand niet overtuigend. Het behoorlijk gevarieerde I Wanna Split The World In Two bevalt me dan een stuk beter! Het gitaarwerk blijft lekker door je hoofd zeuren; mede door de afwisseling misschien wel mijn favoriet van het album.

En had ik al gezegd dat ik die authentiek rauwe vocalen zo lekker vind om te horen! Geen moderne fratsen om maar zo 'bruut' mogelijk te klinken, nee, gewoon een ongekunstelde rauwe schreeuw, perfect bij de muziek passend. Midnight Metamorphosis sluit op gepaste wijze af, nog een keer haalt Villainy alles uit de kast om de luisteraar murw gebeukt achter te laten. Dit is een overrompelend lekker vlot nummertje, al kan het blijkbaar niet zonder onheilspellend slopend traag middenstuk. Nice!

Jeroen Pleunis - Bass

Reinier Vrancken - Vocals, Guitars

Remco Verhees - Drums