Loading...

The Haunted - Exit Wounds

Gepost in Reviews door Edwynn op 18-11-2014

Tracklist

01. 317
02. Cutting Teeth
03. My Salvation
04. Psychonaut
05. Eye Of The Storm
06. Trend Killer
07. Time (Will Not Heal)
08. All I Have
09. Temptation
10. My Enemy
11. Kill The Light
12. This War
13. Infiltrator
14. Ghost In The Machine

Toen The Haunted zich op het metalen strijdtoneel begaf, was er op thrashgebied nauwelijks iets te beleven. Niet dat The Haunted erg opzichtig in de Bay Area-overleveringen dook. Integendeel. De band kwam juist met een frisse, moderne kijk op thrashzaken. Het debuut The Haunted en …Made Me Do It vonden gretig aftrek bij het haarzwiepende publiek. Inmiddels zijn we een jaar of vijftien verder. Ouderwetse thrash kwam in de tussentijd op en is alweer door zijn revival heen aan het raken en The Haunted leverde een rits albums af waarvan de laatsten een vrij experimentele stijl lieten horen.

Exit Wounds is het meest recente album van de Zweedse band en met de terugkeer van Marco Aro en Adrian Erlandsson, keert de band ook direct terug naar de eigen begindagen. Het openingssalvo Cutting Teeth en My Salvation liegt er wat dat betreft niet om. Een furieuze mokerslag op het voorhoofd. De Slayer-invloeden zijn weer eens niet van de lucht. Exact hetzelfde gevoel dat bij de eerste albums ook kwam bovendrijven. Marco Aro is helemaal in zijn element. “Fuck dit, fuck dat en shit hier en daar” is wat hij aan lyrische oprispingen tussen zijn schuimbekkende woedeaanvallen propt.

Interessanter wordt het wanneer Psychonaut zich aandient. Daarin wordt wat meer gespeeld met subtiele melodielijnen waardoor er wat meer onderhuidse spanning geschapen wordt. De mid-tempokraker Exit Wounds biedt ons een Testamentbenadering. Ondanks de overduidelijke invloed, moet het giftige karakter wel aanspreken. Giftig is ook het schuimbekkende This War. Lomp, hard en gemeen. Toch blijft The Haunted het aardigst als er wat met de leadgitaar gedaan wordt. Kill The Light herbergt wat van dat werkt en neigt daardoor ook direct naar de Bay Area legende. De mix tussen ouderwets en nieuwerwets werkt hier erg goed.

Al met al levert The Haunted gewoon een bonk kwaliteit. Exit Wounds is een regelrechte terugkeer naar de wortelen van het bestaan van The Haunted. Daarom is er ook geen sprake van vernieuwing of andere invalshoeken. Sommigen zullen het jammer vinden dat de lijn van Unseen niet doorgezet wordt, anderen zullen blij zijn dat men het gaspedaal weer weet te vinden. Als een paal boven water staat wat mij betreft dat The Haunted uitstekend weet hoe je een moderne hardcore attitude toevoegt aan een nogal woest thrashgeluid. Exit Wounds is daarmee een geslaagde terugkeer naar een vertrouwd verleden.

Marco Aro - Vocals

Patrik Jensen - Guitars

Ola Englund - Guitars

Jonas Björler - Bass

Adrian Erlandsson - Drums