Loading...

Hellish Outcast - Stay Of Execution

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-01-2015

Tracklist

01. Partition of Lust
02. I Can No Longer See The Sun
03. Heresiarch
04. Hunter Supreme
05. Gods of Fear
06. Leave
07. Machines
08. Stay of Execution
09. Morbid Attraction
10. Torment
11. The Wait

Hellish Outcast is een Noorse metalband die bestaat uit lieden die al de nodige ervaring in de bagage hebben. Met bandnamen als Breed, Mammon, Keep Of Kalessin en Byfrost op het c.v. is de conclusie gerechtvaardigd dat we hier niet met een zachtzinnig gezelschap van doen hebben. Stay Of Execution is het tweede album, opvolger van het in 2012 verschenen Your God Will Bleed. Het album is opgenomen in de Grieghallen Studios in Bergen en in Russells’ Parlour Studio’s (Napalm Death, Evile, Dimmu Borgir) in het Verenigd Koninkrijk. Hoe veel meer aanbeveling wil je hebben!

De muziek die we voorgeschoteld krijgen lijkt me in eerste instantie een snelle, moderne thrash/death metalmix. In de korte en felle opener Partition Of Lust komen daar ook nog eens crossover/hardcore (vocalen/shouts) invloeden bij. De nummers lijken in eerste gemaakt volgens het principe aftikken en gaan! Toch blijkt gaandeweg dat er wel wat meer komt kijken bij de muziek van Hellish Outcast, waar naast compromisloos ram en beukwerk toch ook wel enig vernuft komt kijken. I Can No Longer See The Sun is bijvoorbeeld een nummer met behoorlijk wat diepgang, blijkt bij intensieve beluistering.

Het in deze context wat langere Heresiarch doet daar nog een schepje bovenop. Lomp, zwaar en groovend, met een fijne balans tussen agressie en melodie - jawel, dit nummer is absoluut pakkend! - laat dit nummer heel goed horen waar Hellisch Outcast voor staat, en waar de band goed in is. Gaandeweg het nummer wordt het steeds donkerder, en blijkt er behoorlijk wat afwisseling in deze enkele track te zitten. Dit klinkt echt al weer heel anders dan het openingsnummer van het album.

Natuurlijk vergeet de band ook het betere hak- en beukwerk niet, getuige nummers als Hunter Supreme (met beetje Slayeriaans einde), het denderende Gods Of Fear, dat in het middentempo werkelijk heerlijk groovt, of het machinale begin van Morbid Attraction (met opnieuw van die 'rare' hardcore shouts er in). Dat tegelijkertijd ook de subtielere aanpak niet geschuwd wordt mag bijvoorbeeld blijken uit de toevoeging van fragiele dameszang (van The Gathering's Silje Wergeland) in Leave. Dit is echt een heerlijk duister en vooral sfeervol nummer, dat wel bijna haaks lijkt te staan op de overdonderende spierballenmetal van eerdere tracks. Echt een heel mooi nummer!

Tussendoor worden we dan nog getrakteerd op van die lekkere vette groovers als Machines en titelnummer Stay Of Execution. Of wat te denken van Torment; lomp, traag en zwaar sleurt dit nummer aan je voorbij, zowat een trillend gevoel in de ingewanden veroorzakend. terwijl ook hier weer de nodige melodieuze en/of pakkende momentjes zijn ingebouwd. Waarna The Wait in stijl het album afsluit, de luisteraar met een groot vraagteken op het gezicht achter latend.

Vanwege de variatie in de muziek zijn vergelijkingen wat lastig te maken, dit materiaal heeft raakvlakken met meerdere bands. Een vleugje Slayer voor de old school thrash, Morbid Angel voor de rauwere death-stukken, Machine Head voor de groove metal, Behemoth voor de overrompelende en tevens wat technische inslag, Keep Of Kalessin vanwege de zanger; en zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. De conclusie lijkt me dus gerechtvaardigd dat Hellish Outcast door middel van het samenvoegen van een diversiteit aan ingrediënten een geheel eigen stijl aan het fabriceren is. Dat lukt niet constant, maar deze poging met de titel Stay Of Execution vind ik absoluut de moeite waard.

Martin Legreid - Guitars, Vocals

Torbjørn "Thebon" Schel - Vocals

Mads Lilletvedt - Drums

Mads Mowinckel - Bass