Loading...

Gormathon - Following The Beast

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-10-2014

Tracklist

01. Remedy
02. Land of the Lost
03. Hellbender
04. Break the Chains
05. Celestial Warrior
06. In Benevolence
07. World of Sin
08. Remember
09. Absence of Trust
10. Warlords of Doom
11. Into Oblivion
12. Silent Walk

Het was voor mij wel even schrikken toen ik las dat de band Gormathon afkomstig is uit Zweden en getagd wordt als melodieuze death metal. Gelukkig gaat het hier qua muziek niet letterlijk om de inmiddels aardig overdadig aanwezige standaard melodeath. Wel speelt Gormathon een vorm van toegankelijke metal, waar melodeath 'slechts' een van de ingrediënten van is. Daarnaast horen we net zo goed elementen van heavy en power metal, met vleugjes thrash en symfonische metal. Following The Beast is het tweede volledige album van deze Zweden, en mijn kennismaking.

Eigenlijk wil ik hier niet zo gek veel woorden aan vuil maken. Ik vind Following The Beast namelijk een weinig interessant album, dat van de heavy metal clichés aan elkaar hangt. Een beetje bombast, power metal-achtige stoerdoenerij, heel veel midtempo nummers; en bovenal een afwisseling tussen cleane en grunt-achtige vocalen die me elk voor zich niet kunnen overtuigen. Het woord saai wil ik na eerste beluistering nog net niet in de mond nemen, maar opgewonden raak ik zeker niet.

Remedy is een zich traag voortslepende opener waar maar geen eind aan lijkt te komen, maar niet blijft hangen. Land Of The Lost lijkt wat meer leven in de brouwerij te brengen, maar die sfeer slaat dood met het oubollige meezingbare refreintje. Uiteindelijk blijkt het een nietszeggend stampertje. Grappig vind ik dat ik bij Hellbender vanwege een riff heel even aan Clawfinger moet denken, die blijft even hangen.

Voorlopig dieptepunt denk ik nog te vinden met het refreintje van World Of Sin, waar serieus een whohoho meezingstukje in verwerkt zit. Maar Remember doet vervolgens definitief het doek dicht, wat een zeiknummer! Afijn, om een lang verhaal kort te maken: ik heb oprecht respect voor elke band die zijn best doet, en zijn eigen ding doet. Zo ook Gormathon. Alleen: mij kan dit absoluut niet boeien.

Tony Sunnhag - zang

Stefan Jonsson - gitaar

Markus Albertson - gitaar

Kalle Svedåker - bas

Tony Sandberg - drums