Loading...

Audrey Horne - Pure Heavy

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-10-2014

Tracklist

01. Wolf In My Heart
02. Holy Roller
03. Out Of The City
04. Volcano Girl
05. Tales From The Crypt
06. Diamond
07. Into The Wild
08. Gravity
09. High And Dry
10. Waiting For The Night
11. Boy Wonder
12. Let It live (bonus)
13. Between the Devil and the Deep Blue Sea (bonus)

Begin 2013 heb ik Audrey Horne vrij uitgebreid voorgesteld naar aanleiding van hun vierde album Youngblood. Dus kunnen we meteen door naar de muziek op album nummer vijf: Pure Heavy. Ik ben wel benieuwd of dit weer zo'n lekker pakkend brokje hardrock oplevert, waarbij ik niet verwacht dat de albumtitel bewaarheid wordt.

Naast de al eerder genoemde vergelijkingen met de ouderwetse hardrock-acts moet ik bij opener Wolf In My Heart ook wel een beetje denken aan The Who. En dat is geen straf natuurlijk, ik hoor dit wel als tune voor nog een CSI-serie. Lekker catchy, fijn (af en toe dubbel) gitaarwerk, echo op de zang; alle bekende elementen zijn aanwezig. Een goed begin derhalve.

Het aangename uptempo Holy Roller doet nadrukkelijker denken aan het vorige album, een lekker niks aan de hand rockertje. Bij Out Of The City druipt de inmiddels overbekende Thin Lizzy-adoratie er nadrukkelijk van af, net zoals bijvoorbeeld Gravity dat verderop ook doet. Het zal ook niet voor niks de eerste single zijn. Zo authentiek dat het bijna eng wordt, het is dat de zang duidelijk afwijkend klinkt. Wel een erg mooi en opnieuw pakkend deuntje. Hierna doet Volcano Girl me wel wat aan Deep Purple denken, alleen niet qua zang natuurlijk.

Nou ja, uiteindelijk staat dit album natuurlijk vol met 'klinkt-als-vul-jaren-'70-hardrockband-in' muziek. En dat is precies de charme. Nadeel daarvan is dat de verrassing na het vorige album volledig weg is. Die lijn wordt namelijk ondubbelzinnig en nog strakker voortgezet. Elk beetje alternatief of andere richting denkend ideetje is uit de muziek verdwenen, het is puur nog happy hardrock. Dat wil zeggen: ik word hier wel vrolijk van!

Niet vrolijk word ik van het saaie Diamond, maar die duurt gelukkig maar anderhalve minuut. En die ben ik na het swingende Into The Wild (wie denkt hier ook onmiddellijk aan Van Halen's Hot For Teacher?) ook al weer snel vergeten. High & Dry heeft godzijdank niks met Def Leppard te maken, maar is een van de meer afwisselende nummers op dit album.

Boy Wonder mag het album afsluiten en doet dat met verve, ik vind het een van de sterkste nummers van Pure Heavy, mede ook vanwege de wisselende tempo's en sferen. Geen idee waar die albumtitel vandaan komt trouwens, Pure Catchy of iets dergelijks was in elk geval waarheidsgetrouwer geweest. Nou ja, het mag inmiddels duidelijk zijn dat ik dit wel mag. Gelijkgestemde oude(rwetse) rockers kunnen dan ook gerust toeslaan. Overigens hadden de twee bonustracks ook gewoon op de reguliere CD gemogen. Weliswaar meer van hetzelfde, maar zeker Between the Devil And The Deep Blue Sea doet de Thin Lizzy-worship weer naar grote hoogte stijgen; en wat een vette gitaarsolo!

Torkjell "Toschie" Rød – Vocals

Arve Isdal – Guitar

Kjetil Greve – Drums

Thomas Tofthagen – Guitar

Espen Lien – Bass