Loading...

Amulet - The First

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-09-2014

Tracklist

01. Evil Cathedral
02. Glint Of The Knife
03. The Gauntlet
04. Bloody Night
05. Heathen Castle
06. The Flight
07. Talisman
08. Sacrifice
09. Mark Of Evil
10. Wicked n' Cruel
11. Black Candle
12. Trip Forever
13. Nightmare
14. Wicked Woman (Coven-cover, CD-bonus)

Het Londense Amulet is opgericht in 2010 en kwam een jaar later veelbelovend de underground binnen met de demo Cut The Crap. Vorig jaar werd bekend gemaakt dat de band had getekend bij Century Media, die het debuutalbum zou gaan uitbrengen. Inmiddels schrijven we september 2014, en is het debuutalbum met de toepasselijke titel The First een feit.

Amulet richt zich op de eind jaren '70/begin jaren '80 klassieke hardrock/heavy metal. Muziek uit de tijd dat de bandleden nog niet geboren waren, wanneer ik de bandfoto's zo eens bekijk. En dat heeft op voorhand natuurlijk al wel z'n charmes, zeker wanneer je de complete aankleding rondom de band ziet. Ik verwacht dan ook klassieke heavy metal uit het grote cliche-boek. Waarbij de NWOBHM z'n sporen uiteraard heeft nagelaten, net zo goed als bands als Deep Purple, Thin Lizzy (The Gauntlet) en Judas Priest. Na beluistering wil ik daar ook Mercyful Fate nog aan toevoegen, waarbij ik mij haast om te zeggen dat Amulet het niveau van deze bands geen moment weet te benaderen.

Opvallend element hierin vormt de stem van zanger Jamie Elton; het is die typisch cleane zangstem met sporadische gilletjes, die af en toe te hoog gegrepen lijkt; en wel wat weg heeft van Rush's Geddy Lee. Typische love it or hate it zang dus, die daarmee wel een nadrukkelijk stempel op het album drukt. Dat blijkt wel heel duidelijk wanneer je het instrumentale The Flight beluistert; mede dankzij de wat spacey toetsen-invloeden vind ik dit misschien nog wel het beste nummer van het album.

Heel eerlijk gezegd weet The Amulet me niet bovenmatig te boeien. De muziek valt wel heel erg terug naar het begin jaren '80 geluid, dat zeker voor de moderne tijd wel erg kaal klinkt. Ik heb echt helemaal niks tegen zo'n retro-insteek, wel tegen ondermaatse producties. Wanneer daarnaast ook de nummers afzonderlijk niet echt blijven hangen gaat het boek voor mij al snel dicht. De muziek op zich bevalt me zeker wel, maar die werd zo'n 30 tot 35 jaar geleden ook al gemaakt, en beter!

Ik snap eigenlijk niet wat Century Media bezielt heeft om dit uit te brengen, ik ben beter van het label gewend; en ik niet alleen denk ik. Kort door de bocht klinkt The First me te simpel, daar kunnen zelfs de charme van de occult-getinte teksten en de sporadisch wel lekkere gitaarsolo's (Heathen Castle) niets aan veranderen.

Jamie Elton - zang

Heathen Steven - gitaar

Nippy Blackford - gitaar

Bill Dozer - bas

Dave Sherwood - drums