Loading...

Mausoleum Gate - Mausoleum Gate

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-12-2014

Tracklist

01. Magic Of The Gipsy Queen
02. Demon Droid
03. Lost Beyond The Sun
04. Mercenaries Of Steel
05. There Must Be Demons
06. Mausoleum Gate

Over het algemeen proef ik blindelings wat Cruz Del Sur te bieden heeft, dat heb ik vast al vaker geschreven. Het selftitled debuutalbum van het Finse gezelschap Mausoleum Gate is daar geen uitzondering op. En net als andere Cruz Del Sur-bands stort ook deze band zich volop op de klassieke heavy metal.

Magic Of The Gipsy Queen opent veelzeggend en lekker catchy. Na een semi-boosaardig intro is het dan ook gelijk NWOBHM dat de klok slaat. Geknepen, cleane zang (soms met wat galm), een gitaartandem, een rollende bas en basic drumwerk vormen deze muziek, waar ik eigenlijk al direct wel een beetje een duister gevoel bij krijg. Grappig dat de gitaarsolo een beetje een Oosters tintje heeft in het begin.

Demon Droid is nadrukkelijk al een stuk donkerder van toon, hier wordt het interessant! Ik ben dus wel gevoelig voor dit soort oubollige 'terug in de tijd' producties, want eerlijk is eerlijk, dit album had net zo goed ergens in de eerste helft van de jaren '80 verschenen kunnen zijn. Zo klinkt het dan ook. Tegelijk vind ik dat een van de charmes van een album als dit. Band als Angel Witch en Witchfinder General zijn heel dichtbij, en dat is in mijn wereld zeker een pluspunt!

Met Lost Beyond The Sun lijken we nog wel wat verder terug in de tijd te gaan, dit doet een beetje aan Black Sabbath denken. Ik vind het zo typisch dat deze hele setting zo Old school Brits aandoet, terwijl het een Finse band van nu is. De toetsen passen hier precies goed qua sfeer, ook de voorzichtige zang past zich daar prima op aan.

Mercenaries Of Steel opent best bijzonder, maar vervolgt vertrouwd; typische NWOBHM a la Saxon. Het ietwat duistere tintje dat bij vlagen de kop opsteekt vind ik een absolute meerwaarde bij deze muziek. En sluit goed aan bij de sobere, zeg maar gerust ouderwetse productie. Al zal een ander het misschien juist een gebrekkige productie vinden. Ik vind het wel charmant klinken.

Mausoleum Gate haalt met het afsluitende titelnummer nog eens alles uit de kast. Het lange nummer met z'n kabbelende momentjes is een sfeerstuk bij uitstek, tegelijk ook een typisch love-it-or-hate-it geval. Zoals eigenlijk voor het hele album geldt. Ik heb hier echter een zwak voor, duistere old school heavy metal is wel mijn ding geloof ik.

V-P Varpula - vocals

Count LaFey - guitars

Kasperi Puranen - guitars

Wicked Ischanius - bass

Oscar Razanez- drums