Loading...

Satan - Trail of Fire - Live in North America

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-11-2014

Tracklist

01. Intro / Trial by Fire
02. Blades of steel
03. Time to Die
04. Twenty Twenty-five
05. Break Free
06. No Turning back
07. The Ritual
08. Siege Mentality
09. Oppression
10. Incantations
11. Testimony
12. Alone in the Dock
13. Heads will roll
14. Cenotaph
15. Kiss of Death

6 shows, 6 days, 6 states

In mei vorig jaar heb ik de geschiedenis van Satan uitgebreid uit de doeken gedaan, naar aanleiding van hun herrijzenis met het album Life Sentence. Ter promotie van dat album tourde de band uitgebreid, en zelfs voor het eerst in het bestaan aan de andere zijde van die grote plas: De Britse veteranen speelden in zes dagen tijd zes shows in zes verschillende van de Verenigde Staten, en van die optredens zijn de opnames gemaakt voor dit album Trail Of Fire - Live In North America.

De vijftien nummers hebben in principe een voorspelbare herkomst: van het laatste album Life Sentence passeren zes nummers de revue, van het klassieke album Court In The Act (1983) komen er ook zes. Satan weet zelf blijkbaar heel goed wat hun meest populaire periode is, want de overige drie nummers zijn afkomstig uit een nog verder verleden, en wel van de allereerste demo uit 1981. Dat betekent dus dat hier de releases Into The Future en Suspended Sentence (met Michael Jackson op zang), en de periode dat de band geen Satan heette volledig worden genegeerd. De band-line-up is dan ook dezelfde als die ten tijde van Court In The Act.

Het lijkt me overduidelijk dat deze opnames echt live zijn, hier is niet of nauwelijks aan gesleuteld. Je hoort de band aan het werk zoals ze die avond echt klonken. Nadeel mag zijn dat het geluid wat magertjes is, maar ach, dat moet je maar voor lief nemen. Dit is tenminste puur, en Satan is in vorm. Ok, dat er ergens eens een foutje insluipt draagt alleen maar bij aan de charme en de authenticiteit van deze registratie.

Heel slim begint de band met Trial By Fire en Blades Of Steel, waarmee hun meest legendarische album indertijd ook begon. Dat het materiaal van het 'comeback'-album Life Sentence naadloos aansloot bij de muziek van vroeger tijden was op het album al te merken, ook hier vermengen de verschillende periodes zich prima. Het is echt niet te zeggen of de oudere nummers beter zijn dan de nieuwe of andersom. Het is de passie voor de muziek die het geheel prima doet samensmelten.

Op mijn persoonlijke 'favorieten' moet ik hier even wachten, Heads Will Roll en vooral Kiss Of Death (vormden samen in 1982 samen een single) sluiten af, met daar tussen in een van de prettiger nummers van het meest recente album: Cenotaph. Voor de oudere jongeren onder ons is dit live-album ongetwijfeld een feest der herkenning, voor de nieuweling een prima kennismaking. Want dit is Satan op z'n best!

Omdat er van deze opnames geen youtube filmpje beschikbaar is, hier maar even beeld en geluid van een ander optreden; wel zeer representatief.

Brian Ross - vocals

Steve Ramsey - guitar

Russ Tippins - guitar

Graeme English - bass

Sean Taylor - drums