Loading...

The Flight Of Sleipnir - V.

Gepost in Reviews door Edwynn op 29-01-2015

Tracklist

01. Headwinds
02. Sidereal Course
03. The Casting
04. Nothing Stands Obscured
05. Gullveig
06. Archaic Rites
07. Beacon in black horizon

Het Amerikaanse duo dat onder de markant klinkende naam The Flight Of Sleipnir opereert, leverde in korte tijd een stapel intrigerende albums uit. Op het eenvoudig getitelde vijfde album V. professionaliseert het tweetal eerder vertoonde kunsten op hun eigen, uiterst eigenzinnige wijze.

Op V. ontmoeten diverse uiteenlopende stijlen elkaar in een stevig coherent geheel. Als je het langzaam op gang komende openingsepos Headwinds op je in laat werken, hoor je een intense golf van gepijnigde ellende over je heen komen. In de verte hoor ik wat Yob/Middian, zij het veel minder heavy. Als dan vervolgens Sidereal Course van start gaat, kronkelen psychedelische Hawkwind-taferelen gemoedelijk met Black Sabbath-mijmeringen om diezelfde kolkende poel van gepijnigde ellende heen. Zo anders, maar toch sluit het bijzonder goed aan op het geweld van het openingsnummer.

Over Black Sabbath gesproken: Nothing Stands Obscured zou zo een afgeleide kunnen zijn van Planet Caravan. Compleet met dito jazzy gitaarwerk op de achtergrond. Dat is waar The Flight Of SLeipnir uitermate sterk in is. Een basisgeluid aankleden met allerlei afwijkende elementen zonder ook maar een seconde de eigen identiteit uit het oog te verliezen.

Het enige gevaar dat op de loer ligt is dat het kabbelgehalte je soms in slaap sukkelt. Van mij had het wel vaker een smerige sludge-orgie mogen worden. Deze passages zijn naar het einde toe net wat te schaars en teveel van hetzelfde. Het ietwat uit de toon vallende Archaic Course breekt de boel gelukkig nog wel wat open.

The Flight Of Sleipnir weet heel goed wat ze wil. En is ze dientengevolge steeds beter in staat om die ideeën om te zetten in harde noten. V. is echt een album voor in de late uurtjes. Soms intens, soms dromerig maar altijd meeslepend.

Clayton Cushman - Guitars, Vocals, Bass, Keyboards

David Csicsely - Drums, Vocals, Guitars