Loading...

Cloudkicker - Live With Intronaut

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-01-2015

Tracklist

01. Subsume Part 1
02. Subsume Part 2
03. We are going to invert... Here, wait a minute, damn it!
04. We're goin' in, we're going down.
05. Seriosity
06. You and yours
07. Dysphoria
08. Subsume Part 8
09. Push it way up!

Ben Sharp is een Amerikaanse multi-instrumentalist, componist, producer en ga zo maar door. In z'n eentje bemant hij de band Cloudkicker, waarmee hij sinds 2007 albums uitbrengt. En hij doet echt alles zelf, van het schrijven vanaf de allereerste noot, het inspelen van alle instrumenten, tot aan de opnames en eindproductie toe (allemaal in een thuis-omgeving). Er zijn in de afgelopen jaren al zo'n stuk of 12 albums verschenen geloof ik, die allemaal 'gratis' 'pay what you want' online op te halen zijn. En dan te bedenken dat ik nog nooit van Ben Sharp/Cloudkicker gehoord had.

Dit album Live With Intronaut is dan op zich wel een bijzonder album. De titel verraadt al wel de bijzondere ingrediënten. Allereerst is het een live-album, op de tweede plaats wordt Sharp hier bijgestaan door een heuse band: Intronaut. Deze Amerikaanse progressieve metalband ligt qua stijl redelijk in de buurt van de muziek die met Cloudkicker ten gehore wordt gebracht, dus zo vreemd is dat niet. De band kreeg Sharp zo ver om gezamenlijk eens een aantal live-optredens te gaan verzorgen; uiteindelijk vonden in maart/april vorig jaar die optredens dan ook plaats, met als slagroom op de taart dit live-album.

Het album is opgenomen in de Fathom Tree Recording Studios te Austin, Texas op 6 april 2014. Ondanks dat de naam dit doet vermoeden is dit niet een pure opnamestudio, maar ook een redelijke lokatie om optredens te verzorgen. Dit is als het ware de laatste show van genoemde mini-tour, en speciaal opgezet om een optreden vast te kunnen laten leggen. Ik denk zelf dat dit album qua opnames ergens tussen 'live in de studio' opgenomen en een puur optreden in zit. Je hoort ook wel heel voorzichtig reacties van het publiek, geen idee hoe authentiek dat is.

De nummers die hier ten gehore worden gebracht zijn dus geen nieuwe, al het materiaal is afkomstig van bestaande Cloudkicker-platen. De muziek laat zich eenvoudig omschrijven als instrumentale progressieve metal, met - in gedachten Intronaut - een post-metal-stempeltje. De klasse druipt er hoe dan ook van af, dat is natuurlijk niet verwonderlijk met deze rasmuzikanten. Van een ambient intro (Subsume Part 1 en We are going to invert... Here, wait a minute, damn it!) via meer lichtvoetige, bijna speelse momentjes tot wat rauwere en lompere muziek (Subsume Part 8), Ben Sharp met begeleidingsband beheersen het allemaal.

Met drie gitaristen bij elkaar op het podium is het niet raar dat daar het muzikale accent op ligt, maar nergens is er sprake van krachtpatserij. Sowieso is deze muziek al zodanig druk en volgestopt met riffs, gitaarmelodieën en creatieve drumpartijen, dat er nauwelijks plaats is voor solo's of dergelijke uitspattingen. Gewoon relaxen en luisteren is dus het devies.

Ben Sharp - gitaar

Sacha Dunable - gitaar

Dave Timnick - gitaar

Danny Walker - drums

Joe Lester - bas