Loading...

Death Wolf - III: Östergötland

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-02-2015

Tracklist

01. Sea Wolf
02. Thorntree
03. Östergötland
04. Wall Of Shields
05. Stegeborg
06. Today King, Tomorrow Dead
07. Marching South
08. Seeds Of Blood
09. 1658
10. Carrion Lord
11. Black Sunlight
12. Vikbolandet

Ongeveer twee jaar geleden verscheen, en schreef ik over het tweede Death Wolf album II: Black Armoured Death. Van alles over de bandgeschiedenis en hun muzikale insteek kun je daar teruglezen. Inmiddels is er een vervolg uit, ongeveer in dezelfde periode als dat ook Marduk (de 'hoofdband' van bandbrein Morgan) met Frontschwein een nieuw album op de aardkloot heeft losgelaten - daarover kon je hier eerder al lezen. Hier gaat het over III: Östergötland.

Op dit nieuwe album neemt de band in puur muzikaal opzicht steeds meer afstand van de oorspronkelijke Samhain/Misfits/Danzig heldenverering. De zwartgetinte horror punk/rock van weleer krijgt steeds meer gezelschap van andere muzikale invloeden, zoals die zich op het vorige album al aandienden. Daar constateerde ik al de eerste vleugjes postrock en doom, maar ook meer traditionele heavy metal krijgt een plaatsje binnen de muziek van Death Wolf.

Dat levert in dit geval nou niet bepaald een samenhangend album op. Er zijn nog altijd de oer-punkuitbarstingen, zoals Wall Of Shields (net geen twee minuten) en Black Sunlight (een minuut en tien seconden) bijvoorbeeld laten horen. Een nummer als Thorntree doet denken aan folk/viking en/of andere latere Bathory-tijden. Daarentegen leunt Stegeborg behoorlijk tegen de doom aan (heerlijke riffs!), terwijl de postrock elementen vertegenwoordigd zijn met Marching South en afsluiter Vikbolandet. Today King, Tomorrow Dead is dan weer een epische, en stiekem best pakkende heavy metal track. Dat geldt helemaal voor het tweeluik Marching South/Seeds Of Blood, waarin stiekem ook wel de geest van de latere Bathory (alweer ja) rondwaart.

Overeenkomst tussen al deze nummers is 'slechts' te ontdekken in de onheilspellende, donkere sfeer die als een deken over het album heen hangt. Titelnummer Östergötland is zo'n lekkere duistere, dreigende track, die juist dankzij het tegenspel van de fellere en snellere nummers aan diepgang lijkt te winnen. Ook Carrion Lord heeft diezelfde tweeledigheid tussen duister en pakkend, een fijn nummer. Die donkere sfeer is een belangrijke aantrekkingskracht voor het album wat mij betreft, terwijl daarentegen sommige nummers als vrij eenvoudige en catchy heavy metal te beschouwen zijn.

Zoals gezegd: Östergötland is niet echt een samenhangend album, maar bevat waarschijnlijk voor velen wat wils. Hiermee zou wel eens een vrij breed publiek aangesproken kunnen worden - en dat is ook een kwaliteit.

Valentin "Maelstrom" Mellström - zang

Patrik Niclas Morgan Håkansson - bas

Marcus "Makko" Bäckbrand - gitaar

Mikael "Hrafn" Karlsson - drums