Loading...

The Crown - Death Is Not Dead

Gepost in Reviews door Geert van der Laan op 10-08-2015

Tracklist

01. Reign
02. Headhunter
03. Iblis Bane
04. Eternal
05. Struck By Lightning
06. Speed Kills (Full Moon Ahead)
07. Herd Of Swine
08. Horrid Ways
09. Ride To Ruin
10. Meduseld
11. Godeater

Het achtste album van The Crown luidt de terugkeer in van de originele frontman Johan Lindstrand die in 2001 uit de band stapte. Samen met de nieuwe gitarist Robin Sörqvist componeerden ze een ongelooflijk pisnijdige en intens album vol met razende riffs, beukende snelheden en verwoestende death metal krachten. Zeg nou zelf, dat belooft toch wat.

Op een crunchy wijze wordt de weg vrijgemaakt voor het melodische openingsnummer Reign dat volledig instrumentaal van zich laat horen. Een associatie met het nummer Angels Holocaust van Iced Earth valt niet te ontkennen bij het aanhoren van de toonopbouw in het terugkerende thema van de derde track Iblis Bane. Het rustige tempo verderop levert met mooie tonen weliswaar een fraai plaatje op. Sowieso wordt op dit album weinig spaarzaam omgegaan met melodiewerk hetgeen zeker geen probleem te noemen is.

Het rustpuntje op deze plaat is gereserveerd voor Eternal waarin op een mid-tempo ritme de allerfijnste toontjes worden vervoerd. Wat me wel pijnlijk duidelijk wordt is het gebrek aan genoeg tracks die écht met kop en schouders boven de rest uitsteken. Het is allemaal vrij degelijk materiaal en zeer zeker niet slecht te noemen. Het gevoel beklijft alleen dat het allemaal gewoon oké materiaal is. Hierdoor wordt het geheel dan ook al snel repetitief bij een algehele luisterbeurt.

Een speciaal ereplekje neemt het voorlaatste nummer Meduseld toch wel in. De naam is ontleend aan de wereld van Tolkien alwaar het een grote houten hal is die op een groene heuvel in Edoras (hoofdstad van Rohan) is gelegen. Met zijn cleane beginstructuur en milde folkloristische uiteenzetting, levert dit een flinke draai aan je verbeeldingskracht op. De hele track blijft dan ook tot de laatste secondes hangen maar is ook direct weer de vreemde eend in de bijt.

The Crown levert met hun achtste album een lekkere plaat af voor als je zin hebt om je wild af te reageren onder het genot van de nodige aanstekelijke deuntjes. Over de gehele linie is het vooral een record geworden die helaas net wat te braafjes is ingekleurd om werkelijk indruk te maken.

Magnus Olsfelt - Bass

Marko Tervonen - Guitars, Drums

Johan Lindstrand - Vocals

Robin Sörqvist - Guitars