Loading...

The Midnight Ghost Train - Cold Was The Ground

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-03-2015

Tracklist

01. Along The Chasm
02. Gladstone
03. BC Trucker
04. Arvonia
05. One Last Shelter
06. The Canfield
07. Straight To The North
08. No. 227
09. The Little Sparrow
10. Twin Souls
11. Mantis

Het Amerikaanse The Midnight Ghost Train (uit Topeka, Kansas) is een stevig groovend stonertrio dat met Cold Was The Ground een traditioneel belangrijk derde album aflevert. Dit is het eerste album voor Napalm Records, eerder bracht de band al een titelloze debuutplaat (2010) en een goed ontvangen opvolger (Buffalo, 2012) uit.

Ik schaam me diep dat ik deze band niet eerder aan het werk heb gehoord, want wat The Midnight Ghost Train hier laat horen blaast me volledig van mijn stoel. Zo was de band in 2013 in Nederland te zien - en te horen natuurlijk! - op toonaangevende genre-festivals als Roadburn (waarvan ook een live-registratie is uitgebracht) en Into The Void. De band heeft inmiddels dan ook een geduchte live-reputatie opgebouwd.

Om de muziek van die energieke live-shows ook op een zilveren schijfje vereeuwigd te krijgen is niet altijd even vanzelfsprekend. Het gaat The Midnight Ghost Train echter goed af, ik heb al bij de eerste beluistering van Cold Was The Ground moeite om stil te blijven zitten. De drummer stuwt het tempo tot gevaarlijke hoogten op, terwijl de snaren een moddervette groove neerleggen. Bovenal horen we dan nog de uber-rauwe strot van Steve Moss, waarmee ik niet helemaal om de vergelijking met High On Fire's Matt Pike heen kan. Ook de vaak opzwepende ritmes zijn behoorlijk overeenkomstig met die band.

Uiteraard ontbreekt de schatplichtigheid aan stoner-grootheden als Kyuss niet, en kunnen we qua invloeden zelfs wel teruggaan in de tijd tot ouderwetse, maar moddervette hardrock en ook blues. Uit al die elementen weet The Midnight Ghost Train een vrij eigen geluid te vervaardigen, wat op zich al best knap is in deze overvolle scene van jaren '70 rock en stonerbands. De muziek van deze band is dan ook vooral zeer energiek en krachtig, en spettert werkelijk uit de spreekwoordelijke groeven.

Tien nummers rossen van begin tot eind de pannen van het dak, waarnaast we ook nog een vreemde eend in de bijt tegenkomen. The Little Sparrow doet eerder aan Tom Waits denken, en is een soort verhaaltje met minimale muzikale omlijsting. Verder is het gewoon een ruim half uur lang grooven, en genieten van dampende en ronkende stoner, met smerig riffwerk en opzwepende ritmes. Ik vrees dat veel producties in dit genre het komende jaar gaan afleggen tegen dit album. Misschien niet helemaal eerlijk, maar ja, daar kan The Midnight Ghost Train ook niets aan doen...

Steve Moss - gitaar, zang

Brandon Burghart - drums

Mike Boyne - bas