Loading...

Moonspell - Extinct

Gepost in Reviews door Peter van der Wielen op 17-04-2015

Tracklist

01. Breathe (Until We Are No More)
02. Extinct
03. Medusalem
04. Domina
05. The Last of Us
06. Malignia
07. Funeral Bloom
08. A Dying Breed
09. The Future Is Dark
10. La Baphomette

Ook met hun alweer elfde langspeler zal Moonspell hun fans wel weten te vinden. Zoals de titel al zegt “uitgestorven” zijn ze nog zeker niet.

Na de eerste luisterbeurt wist ik eigenlijk nog niet goed wat ik van deze plaat moest vinden. Ik ben ook niet zo heel bekend met het eerdere werk van Moonspell, dus heb ik nog maar even wat ouder werk beluisterd, Memorial – Night Eternal en Alpha Noir /Omega White. Ik moet wel zeggen dat nu, na een aantal luisterbeurten verder, de band minder agressief klinkt dan op hun vorige platen. Het lijkt erop dat ze verder zijn gaan werken met datgene waarmee op ze op Omega White zijn begonnen, de wat meer ingetogen nummers. Herkenbaar blijft het allemaal wel, vooral door de zang van Fernando Ribeiro.

Breathe (In, Breathe Out) is het eerste nummer en geeft meteen aan wat het belangrijkste is in een leven, vooral blijven ademhalen. Ook laat dit nummer horen dat het allemaal wat ingetogener klinkt en dat de grunt nog maar sporadisch voorkomt. Bij titelnummer Extinct gaat het gaspedaal ff wat verder naar beneden, dit blijkt dan ook het meest uptempo nummer van de plaat.

Medusalem doet me denken aan de band Myrath die Oosterse sferen, gespeeld door een elfkoppig Turks strijkorkest, weet te combineren met metal. Dit elftal laat zich op enkele nummers meer horen. De zang van Fernando is erg divers, zijn donkere en rustige partijen wisselt hij af met krachtige en melodieuze zang. Invloeden van Sisters Of Mercy en zelfs Type O Negative zijn (zoals wel vaker) waarneembaar.

Het afsluitende La Baphomette valt een beetje uit de toon, en niet alleen omdat het Franstalig is. Dit nummer zou niet misstaan in een donkerbruin cafe laat op de avond, een wellicht gemiste kans. (Baphomet wordt geassocieerd met het pentagram van de “Sabbath Goat”) Ik denk dat Moonspell met dit album vele liefhebbers zal bereiken, zeker de nieuwe fans die het voorlaatste album ook al wisten te waarderen. Er zijn diverse speciale versies te verkrijgen, voor elk wat wils dus.

Fernando Ribeiro - zang

Ricardo Amorim - gitaar, zang

Pedro Paixão - toetsen

Aires Pereira - bas

Mike Gaspar - drums