Loading...

Dr. Living Dead - Crush The Sublime Gods

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-02-2015

Tracklist

01. Final Broadcast
02. Crush The Sublime Gods
03. TEAMxDEADx
04. Eternal Darkness Of The Fucked Up Mind
05. Buck$
06. Civilized To Death
07. Another Life
08. Force Fed
09. Scanners
10. Salvation
11. No Way Out
12. Triggerkiller
13. Wake Up…Join The Dead!

In mijn recente bespreking van het album Fake van Gurd refereerde ik aan bands als Anthrax en Suicidal Tendencies en de jaren '80 thrash/hardcore crossover. Deze vergelijking geldt natuurlijk nog veel meer voor het Zweedse Dr. Living Dead. Ruim twee jaar geleden was ik behoorlijk enthousiast over het toenmalige album Radioactive Intervention van deze band. Zojuist verscheen de opvolger met de titel Crush The Sublime Gods. Blijkbaar heeft de band de afgelopen jaren goede dingen gedaan, want het gemaskerde gezelschap is inmiddels getekend door Century Media - de vorige albums verschenen via het meer bescheiden High Roller.

Zoals je van een band mag verwachten die zo nadrukkelijk is gebaseerd op gimmicks is er ook in muzikaal opzicht in een paar jaar tijd niet veel veranderd. Ondanks dat in vergelijking met het vorige album een andere zanger en drummer te horen zijn maakt dat voor het eindresultaat weinig uit. Dus horen we nog altijd de eerder genoemde thrash metal/hardcore/crossover die in de jaren '80 populair werd gemaakt door bands als S.O.D./M.O.D., Anthrax, Suicidal Tendencies en D.R.I. Overigens zijn er ook wel hedendaagse bands die een soortgelijk geluid laten horen, dan denk ik bijvoorbeeld aan Municipal Waste en Gama Bomb.

De voornamelijk snelle muziek is vooral energiek, daarbij geholpen door de hardcore shouts, die een opzwepend effect bewerkstelligen. Het lijkt me lastig om stil te blijven zitten, staan whatever bij nummers als TEAMxDEADx, Buck$ en Civilized To Death (hallo Slayer!). Al mag het titelnummer Crush The Sublime Gods er zeker wezen! Ook Force Fed met z'n vette bas- en moshintro geldt als albumfavoriet.

De muzikale verrassing heeft Dr. Living Dead deze keer tot het laatst bewaard. Afsluiter Wake Up…Join The Dead! laat naast de al genoemde ook nog hele andere elementen horen, zeker in het eerste stuk en na de break halverwege. Geinig gedaan, in elk geval redelijk verrassend in deze context. Voor de rest is het vooral genieten van deze toch wat oubollige stijl, die door Dr. Living Dead dan weer wel tot in de puntjes wordt uitgevoerd. Mosh!!!

Johannes Wanngren (Dr. Rad) - bas, zang

Thomas Sundin (Dr. Toxic) - gitaar, zang

Christoffer Hjelte (Dr. Mania) - zang

Staffan Lundholm (Dr. Slam) - drums