Loading...

Mos Generator - In Concert 2007 - 2014

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-03-2015

Tracklist

01. Lumbo Rock
02. Cosmic Ark
03. Lonely One Kenobi
04. Silver Olympus
05. On The Eve
06. Godhand Iommi
07. This Is The Gift Of Nature
08. Beyond The Whip
09. Step Up : Jam
10. Acapulco Gold
11. Breaker
12. Sleeping Your Way To The Middle : Jam
13. Dyin' Blues
14. Electric Mountain Majesty

Precies een jaar geleden, eind maart 2014, besprak ik het laatste album van de 'ouwe rockers' van Mos Generator, Electric Mountain Majesty. Als opvolger is er nu een live-tussendoortje, om de verdere plannen van band-opperhoofd Tony Reed kracht bij te zetten. Tussen het laatstverschenen album Songs for Future Gods in 2007 en de wederopstanding eind 2012 met Nomads en het hierboven genoemde vervolgalbum heeft de band genoeg gelegenheid gehad om live te spelen; waarvan dan naar goed gebruik ook een vereeuwiging op plaat mag volgen.

In Concert 2007 - 2014 is een compilatie van nummers die de band in de loop van de jaren ten gehore heeft gebracht. Het album is samengesteld uit vijf optredens uit een tijdsbestek van zeven jaar, van bijvoorbeeld Roadburn in 2008 tot Freak Valley van vorig jaar. Dit live-album markeert waarschijnlijk vooral de op handen zijnde line-up wisseling, waarbij band-brein Reed de ongetwijfeld moeilijke beslissing heeft genomen om afscheid te nemen van drummer Shawn Johnson en bassist Scooter Haslip. Mos Generator zal voortaan verder gaan met een nieuwe ritmesectie in de vorm van bassist Sean Booth en drummer Scotty VanDweller.

Hier is in elk geval goed te horen dat Mos Generator vooral een echte live band is. Menig verlengde solo of jam komt voorbij, geheel in de lijn van de oorsprong van deze muziek: de jaren '70. Waarbij vooral vermeden wordt om simpelweg de nummers zoals ze op de oorspronkelijke albums staan na te spelen, maar er geprobeerd wordt er telkens een andere draai aan te geven. Dat de 14 nummers bij elkaar 'maar' een uur en een kwartier duren mag eigenlijk een wonder heten, gezien de lange uitvoeringen van nummers als Step Up en Sleeping Your Way To The Middle.

Het leuke van de muziek van Mos Generator vind ik nog altijd dat deze qua stijl tussen de grote bands uit de jaren '70 in zit. De vocalen doen (uiteraard) nog altijd regelmatig denken aan Ozzy Osbourne, de muziek in de tragere passages aan Black Sabbath, waar Mos Generator wel wat mosterd vandaan heeft - songtitel Godhand Iommi spreekt boekdelen!. Maar de vlottere muziek en de uitgesponnen instrumentale passages hebben eerder referenties met bands als Deep Purple en Uriah Heep.

Wat deze registratie vooral laat horen is dat Mos Generator een echte live band is. Wanneer het album eindigt met het titelnummer van het laatste studio-album Electric Mountain Majesty - blijft een heerlijk nummer - heb ik dan ook genoten van een heerlijk swingende band in topvorm. Hun tijdloze hardrock is mij op het lijf geschreven.