Loading...

The Clan Destined - In The Big Ending

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-03-2015

Tracklist

01. Swinging Like Judas
02. I Am Because We Are!
03. T.C. Lethbridge
04. A Beautiful Start To The End Of The World
05. Devil For A Day
06. More Than War

Het verhaal achter deze release is wat warrig, net als de voorgeschiedenis van de band. The Clan Destined was het project dat Martin Walkyier en Stian “Iscariah” Smorholm in 2004 oprichtten toen ze respectievelijk Skyclad en Immortal verlieten. Dit leidde in elk geval tot de opnames voor een demo met de titel In The Big Ending; maar daarnaast ook tot onenigheid van soap-achtige proporties. Om het zo overzichtelijk mogelijk te houden: Voordat de opnames goed en wel uitgebracht konden worden viel het project alweer uit elkaar door conflicten tussen de heren Walkyier en Smorholm.

In 2005 besloot Walkyier dit materiaal alsnog uit te brengen, en wel met de hulp van onder anderen voormalig Sabbat-maatje Andy Sneap en gitarist/producer James Murphy. Ook werd een poging ondernomen om de band nieuw leven in te blazen met nieuwe muzikanten, maar dat vond geen serieuze doorgang, Walkyier besloot om zijn geluk maar eens bij Hell te beproeven, nadat eerder ook al wat reünieshows met Sabbat hadden plaatsgevonden. Aansluitend werd in 2009 een nieuwe reanimatiepoging gedaan, en formeel bestaat The Clan Destined nog altijd.

En dan volgt uiteraard de volgende stap: deze re-release van In The Big Ending. Hammerheart heeft de opnames wat op laten poetsen en het geheel op een cd'tje gekwakt, zodat de muziek nu fatsoenlijk voor eenieder verkrijgbaar is. Dit leidde opnieuw tot ongenoegen van Smorholm en de overige voormalige bandleden, waardoor het oude zeer weer opgerakeld werd. Ik denk echter dat de neutrale toehoorder blij mag zijn dat deze muziek nu fatsoenlijk vereeuwigd is, de gevarieerde metal van The Clan Destined mag er namelijk best wezen.

Dat de muziek van deze band bij vlagen aan Skyclad doet denken lijkt me niet meer dan logisch. Ten eerste vanwege de kenmerkende stem van Walkyier, ten tweede doordat de hoofdbestanddelen van dit mengelmoesje folk en (traditionele) metal zijn, precies dezelfde dus als bij Skyclad. The Clan Destined is echter veel meer dan dat. Naast deze twee horen we namelijk ook nog andere elementen, waarbij me vooral de symfonische en lichte industrial invloeden opvallen. Waarbij het vooral de regelmatig zwaar aangezette toetsenpartijen de hoofdrol voor zich opeisen. Luister daarvoor bijvoorbeeld maar eens naar opener Swinging Like Judas.

En in die titel zit dan stiekem een ander belangrijk aspect van deze muziek verstopt, namelijk dat deze erg swingend is. Dat laten vooral de navolgende nummers horen, deze muziek is erg catchy en zou zeker een breed (metal)publiek moeten kunnen aanspreken. A Beautiful Start To The End Of The World is met afstand het meest swingende en vrolijkmakende nummer van het album, waarbij mijn medebewoner het niet kan laten om zich al huppelend en meelallend door de woonruimte te begeven. Voorwaar een goed teken!

More Than War is een waardige en behoorlijk gevarieerde afsluiter, waar nog eens het beste ten gehore wordt gebracht dat de band te bieden heeft. Opnieuw enorm pakkend, maar evengoed met een geloofwaardig metal-gehalte. Verwacht hier dus geen pure folkmetal, maar wel catchy metal met enerzijds pakkende melodieuze nummers, anderzijds ook zware gitaarpartijen en beukend metalgeweld. Voor elk wat wils dus.