Loading...

The Monolith Deathcult - Bloodcvlts

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-06-2015

Tracklist

01. Reign of Hell
02. I Conquistador
03. Der Hexenhammer
04. Doom of the Tawusà Melek
05. Hangmen Also Die
06. GeneSYS
07. Die Waffe Mensch RMX
08. Den Ensomme Nordens Dronning

Nee, Bloodcvlts is geen nieuw album van The Monolith Deathcult. Nou ja, misschien wel een nieuw album, ook is de muziek strikt genomen gedeeltelijk nieuw, maar uiteindelijk blijkt het te gaan om opnieuw gearrangeerde en opgenomen nummers van ouder werk. De basis bestaat uit zes vernieuwde versies van nummers van het debuut The Apotheosis (2003), die als bijzonderheid allemaal een nieuwe titel en teksten hebben meegekregen (wat grappig genoeg een paar collega-reviewers op het verkeerde been zette). Deze zes nummers zijn nog aangevuld met twee andere, behoorlijk afwijkende, daarover zometeen meer.

Er zijn wel redenen te bedenken om de heropnames van de 'oude' nummers te rechtvaardigen. Ze zijn uiteraard opgenomen met de huidige bezetting, dat betekent dat de oorspronkelijk muziek is voorzien van de elektronische toevoegingen van samples en toetsen die latere releases kenmerken. Ik vond en vind die extra dimensie altijd al van toegevoegde waarde voor de muziek van deze band, dus zeker als je de verschillende versies naast elkaar legt kan dat alleen maar betekenen dat de extreme metal van de band er alleen maar op vooruit is gegaan. Reign Of Hell (The Desecration Of The Black Stone - Slayer of Jihad Part II), Der Hexenhammer (The Malleus Maleficarum Transcript) en vooral Doom of the Tawusà Melek profiteren daar naar mijn mening van.

Het meest conventionele album dat The Monolith Deathcult ooit voortbracht verdient deze opgepimpte versie dan ook wat mij betreft. Dat brengt me automatisch bij de tweede grote verandering ten opzichte van de eersteling. Het kan niet anders dan dat de productie ook helemaal van deze tijd is, en ook is geworden tot de dichtgeplamuurde stijl die hoort bij deze band. Daar kun je liefhebber van zijn of niet, maar het is gewoon inherent (geworden) aan de naam The Monolith Deathcult. Dit moddervette geluid spreekt mij in elk geval wel aan.

Dan zijn we aangekomen bij de twee tracks die hier pas echt opvallen. Die Waffe Mensch RMX is een remix van Todesnacht von Stammheim (van het laatste studio-album Tetragrammaton uit 2013) en is gedaan door de Nederlandse elektronische gothicband Schwarzblut. Gestript van de zware gitaren en al even aanwezige vocalen blijft er dance-achtige muziek over die ik met enige fantasie wel bij The Monolith Deathcult vind passen. Zo zou de band dus kunnen klinken wanneer je de typisch metalen inbreng wegdenkt.

Den Ensomme Nordens Dronning is een opnieuw opgenomen akoestische(!) versie van het gelijknamige nummer dat destijds op doorbraakalbum Trivmvirate (2008) stond. Aan het vette origineel kan het wat mij betreft niet tippen, maar het tekent weer wel de drang naar experiment die deze band toch ook kenmerkt. De akoestische flamenco-gitaar is best apart, zeker naast de vocalen, die de grunt min of meer trouw blijven. De serene vogelgeluiden op de achtergrond geven merkwaardig genoeg nog een extra relaxte sfeer. Best bijzonder. En alleen daarom al het beluisteren waard!

Robin Kok - Vocals, Bass

Ivo Hilgenkamp - Guitars

Sjoerd Visch - Drums

Michiel Dekker - Guitars, Vocals

Carsten Altena - Keyboards, Samples