Loading...

Satyricon - Live At The Opera

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-05-2015

Tracklist

01. Voice Of Shadows
02. Now Diabolical
03. Repined Bastard Nation
04. Our World it Rumbles Tonight
05. Nocturnal Flare
06. Die By My Hand
07. Tro Og Kraft
08. Phoenix
09. Den Siste
10. The Infinity Of Time And Space
11. To The Mountains
12. The Pentagram Burns
13. Mother North
14. K.I.N.G

Naar aanleiding van de release van hun self-titled, achtste studio album Satyricon, speelde de Noorse black metalband een bijzondere, exclusieve show op 8 september 2013 in Den Norske Opera & Ballett in Oslo, Noorwegen. Daar werden ze vergezeld door het 55-koppige Noorse Nationale Opera Koor, als onderdeel van het Ultima Oslo Contemporary Music Festival.

De voorstelling werd professioneel gefilmd en opgenomen en wordt nu uitgebracht als Live At The Opera op CD en DVD. Uiteraard zullen er diverse uitvoeringen met exclusieve verpakkingen en artwork verkrijgbaar zijn, zoals een speciaal vervaardigd houten kistje, maar ook een mediabook. Hoewel de 'standaard' uitvoering een DVD, met simultaan een dubbel-CD betreft, behelpen wij ons hier met slechts de audio. Al heb ik wel een beetje vals gespeeld omdat er online simpelweg genoeg beeldmateriaal voorhanden is.

En dat is maar goed ook, want behalve dat Live At The Opera een uitstekende muzikale bloemlezing uit de laatste 15 jaar van Satyricon biedt (alleen het onoverkomelijke Mother North is ouder), is het toch ook een visueel spektakel geweest. Natuurlijk is de combinatie van een black metalband met zo'n groot koor al een bijzonder gezicht, maar een bijpassend decor en een sterke lichtshow bieden nog zo veel extra. Bekijk bij wijze van voorbeeld de video hieronder maar eens.

Behalve de visueel bijzonder combinatie levert dat uiteraard ook bijzondere muziek op; een combinatie die wonderwel blijkt uit te pakken wat mij betreft. De harde, intense black metal van Satyricon krijgt door middel van de koorzang een extra laag. Het geeft de toch al donkere muziek nog een extra onheilspellende sfeer mee. Bizar genoeg vind ik deze muziek zo stukken beter te pruimen als op de cd's van Satyricon. De productie is dan ook kraakhelder, en de beide elementen zijn uitstekend in balans. De combinatie van de geluidsmix en de bijdrage van het koor zorgen stiekem voor een best pakkende insteek.

Nu was Satyricon toch al niet van de standaard black metal, een experimentje ging er de laatste jaren altijd wel in, maar met dit spektakel heeft de band z'n muziek toch wel een dimensie extra gegeven. Waarbij het dan maar de vraag blijft of de liefhebbers/volgers het wel zullen begrijpen; de fanschare van meerdere black metalbands die al eens durven te experimenteren is sowieso aan veranderingen onderhevig. Des te meer waardeer ik zo'n stap als deze.

Het bespreken van een liveregistratie, of dat nou audio of video is, blijft een lastige klus. Ik heb zelf altijd het gevoel: was ik er maar bij geweest; zo'n CD/DVD blijft toch een soort van surrogaat. Maar ja, touren in deze samenstelling lijkt me nou ook niet bepaald een optie.

Sigurd Wongraven "Satyr" - Vocals, Guitars

Kjetil-Vidar Haraldstad "Frost" - Drums

Gildas Le Pape - Guitars

Anders Hunstad - Keyboards

Anders Odden - Bass

Steinar Gundersen - Guitars