Loading...

My Sleeping Karma - Moksha

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-06-2015

Tracklist

01. Prithvi
02. Interlude 1
03. Vayu
04. Interlude 2
05. Akasha
06. Interlude 3
07. Moksha
08. Interlude 4
09. Jalam
10. Interlude 5
11. Agni

Eind 2012 vertelde ik over de ernstige precisie waarmee het Duitse gezelschap My Sleeping Karma om de twee jaar tijd hun album uitbrengt. Het tijdverschil tussen het vorige album Soma en nieuweling Moksha (betekenis: niet-gekwalificeerde bevrijding of spirituele emancipatie) gaat eerder richting de drie jaar. Misschien heb ik daarmee wel het enige verschil te pakken dat Moksha zou kunnen kenmerken, want van de overige kenmerken zijn er wel heel veel bij het oude gebleven.

De verbinding met het Hindoeïsme en andere al dan niet religieuze denkwijzen is nog overduidelijk aanwezig, getuige de kunstig en naar eigen inzicht vormgegeven Ganesha die de cover siert. Die link geldt natuurlijk ook album- en songtitels. Ook de indeling is weer hetzelfde als op het vorige album: zes nummers, waartussen telkens, bij wijze van (hinderlijke?) onderbreking een interlude prijkt. Kortom: ik verwacht hier een beproefd recept, dat mij in elk geval op Soma nog prima smaakte.

Eigenlijk geldt wat ik over dat album schreef hier opnieuw. My Sleeping Karma brengt zweverige, hypnotiserende muziek, bestaande uit heel veel herhaling. Het is een zeer ontspannen sfeer die hier gecreëerd wordt, ondanks wat heavy passages. De band laveert handig heen en weer tussen groovende stoner, een vleugje postrock, en echte sferische luistermuziek, die gemaakt lijkt om te onthaasten. Want zelfs de hardere passages lijken bijna wel op een ingehouden manier gebracht te worden. En ja, uiteraard nog altijd zonder zang; een pre voor deze band vind ik nog steeds.

Een verademing tussen alle opgefokte power- en hard en harder-producties. De boodschap lijkt dan ook: relax. Daar zijn de weelderige klanken van My Sleeping Karma dan ook bij uitstek geschikt voor. Ik luisterde dit album voordat ik de nieuwste van het Engelse gezelschap Bong hoorde; ik hoor veel overeenkomsten tussen de twee bands en hun muziek, waar ik zelf heerlijk rustig van word. Adem in, adem uit ....

Matte – bas

Seppi – gitaar

Steffen – drums

Norman – toetsen, effecten