Loading...

TesseracT - Odyssey

Gepost in Reviews door Edwynn op 20-07-2015

Tracklist

01. Singularity
02. Deception - Concealing Fate Part Two
03. The Impossible - Concealing Fate Part Three
04. Perfection - Concealing Fate Part Four
05. Origin - Concealing Fate Part Six
06. Of Matter - Proxy
07. Of Matter - Retrospect
08. Of Matter - Resist
09. April
10. Nocturne
11. Acceptance - Concealing Fate Part One

Odyssey is het eerste live document van de Britse progact TesseracT. Zanger Ashe O'Hara die Altered State op sublieme wijze van vocalen voorzag, is weer vertrokken en voor hem in de plaats is niemand minder dan oudgediende Daniel Tompkins teruggekeerd op het oude nest. De verwachtingen voor nieuw studiowerk zijn zodoende weer behoorlijk omhooggestuwd.

Eerst kunnen we ons vermaken met deze liverelease. Ofschoon het materiaal is verzameld uit verschillende shows, klinkt Odyssey gekgenoeg als een coherent live-album. Eentje waarbij je de zweetdruppels kan voelen. Wat ook opvalt is dat de opnamen puur en vrijwel onaangeroerd klinken. Zodoende klinkt Odyssey ook echt helemaal live.

Wat wel een beetje lastig is, is dat met dit soort technische muziek weinig ruimte voor improvisatie is. Daardoor kun je je wel eens afvragen wat een liveplaat nu echt toevoegt aan het studiomateriaal. Behalve dan dat het een geinig souvenir is voor wie erbij was. In het geval van Odyssey kunnen we ontdekken hoe Tompkins met het materiaal van Altered State omgaat. Luister eens naar Of Matter-Proxy en hoor hoe intens hij zich door deze emotionele track heen beweegt. Dat levert hier en daar wel een kippenvelmomentje op.

Odyssey onderscheidt zich vooral door het eerlijke geluid. Dat klinkt heel cliché en afgezaagd maar anders kan ik het niet omschrijven. TesseracT is er uitstekend in geslaagd om een intiem en intens sfeertje te vangen en vast te leggen voor het nageslacht. In die zin is Odyssey een hele leuke toevoeging aan het studiomateriaal. Het is toch de emotie en overgave die de muziek van TesseracT haar overtuigingskracht geeft. Daar is op Odyssey voldoende van te vinden.

Acle Kahney - Guitar

James Monteith - Guitar

Jay Postones - Drums

Daniel Tompkins - Vocals

Amos Williams - Bass