Loading...

Glowsun - Beyond the Wall of Time

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 31-07-2015

Tracklist

01. Arrow of time
02. Last watchmaker's grave
03. Behind the moon
04. Flower of mist
05. Shadow of dreams
06. Against the Clock
07. Endless Caravan

In september 2012 maakte ik kennis met het Franse Glowsun middels hun album Eternal Season. Inmiddels (juni 2015) heeft de band een nieuw album op de mensheid losgelaten, en wel met de titel Beyond the Wall of Time.

Bestempelde ik dat vorige album al als weinig verrassend of origineel, aan dat aspect lijkt weinig veranderd. Dat geldt voor de gehele aanpak, zodat de band nog altijd prettig heen en weer laveert tussen bezwerende, psychedelische fragmenten en beukende of groovende stoner. O ja, en nog altijd instrumentaal natuurlijk, behoudens wat stukjes gesprek van de samples.

Zoals op de eerste video die van dit album is vrijgegeven al goed te horen was. Behind The Moon is daarmee zeer exemplarisch voor waar Glowsun voor staat. En eigenlijk verandert dat in de overige tracks niet zo heel veel. Het gebeurt me niet zo vaak bij instrumentale muziek in dit genre, maar wanneer het album opent met het lange en heerlijk slepende Arrow Of Time verlang ik bij de rauwere stukken stiekem toch wel naar een stukje vocale invulling. Juist om die rauwheid te benadrukken, het zou naar mijn idee de beukende passages net wat meer schwung geven.

Grappig genoeg overkomt me even later met Last Watchmaker's Grave (ook weer ruim negen minuten) nog iets dat me niet vaak overkomt: ik vind dit nummer eigenlijk net iets te lang. Ok, de climax mag er wezen, maar het voortraject had misschien ook wel wat compacter gekund zonder aan spanning in te boeten. Dan ben ik wel meteen klaar met de minpunten, want voor de rest kan ik nog altijd genieten van dit soort muziek, waarbij de momenten van tripperige passages en werkelijk oervette sludgy stonerriffs elkaar blijven afwisselen. Een soort Hawkwind meets Kyuss zeg maar. En daarnaast: dat het wel compact kan bewijst afsluiter Endless Caravan.

Blijft nog altijd staan dat Glowsun niet de meest originele of spannende band in het psychedelische stoner-genre is, maar daar door de vakkundige uitvoering wel enigszins mee weg komt. Beyond the Wall of Time blijft voor mij een behoorlijk genietbaar album.