Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

'77 - Bright Gloom

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-04-2018

Tracklist

01. Bread & Circus
02. Hands up
03. Who's Fighting Who
04. Be Crucified
05. Where Have They Gone
06. It's Near
07. You Better Watch Out
08. Fooled By Love
09. Last Chance
10. I Want My Money Back
11. Make Up Your Mind

Naar aanleiding van de albums die het Spaanse gezelschap '77 tot nu toe heeft uitgebracht zouden ze het als AC/DC sound-a-like prima doen. Mag je dan met album nummer vier verrassingen verwachten? De vraag stellen is 'm beantwoorden: nee dus. Of is hier de gemakzuchtige reviewer aan het werk?

Het lijkt er namelijk op dat '77 op hun nieuwste album Bright Gloom wel degelijk wat aan het geluid gesleuteld heeft, hoe subtiel ook. Maar dan doet zich direct de volgende kwestie voor: gaan we daar met z'n allen blij van worden? Ik denk het eerlijk gezegd niet; dat is mijn eerste gedachte wanneer ik het album voor het eerst gehoord heb.

De rauwe, oorspronkelijke hardrock die '77 op de eerste albums liet horen was namelijk verre van origineel, maar de wat meer uitgeklede en gestroomlijnde stijl die ik hier krijg voorgeschoteld spreekt me eerlijk gezegd niet constant even veel aan. De referenties naar de oerversie van simpele maar doeltreffende hardrock 'n' roll hebben gezelschap gekregen van een gladdere rock-stijl (It's Near), waarvan de vergelijkingen juist nog wat verder terug in de tijd lijken te liggen.

Fragmenten van een nummer als Be Crucified doen me zelfs aan de oerversie van Earth / Black Sabbath denken (eind jaren '60). Er wordt meer ingezet op sfeer, blues, soul (You Better Watch Out) dan op de voorgaande albums, zo heb ik het gevoel. Inderdaad, dat is positief. Maar net zo gemakkelijk klinkt de muziek een stuk braver, minder gevaarlijk, en dat is natuurlijk jammer.

Nog verder terug naar de roots lijkt hier het devies. Nou ja, ik vind het hoe dan ook te prijzen dat een band als '77 het net eens even wat anders probeert te doen. Want AC/DC's hebben we natuurlijk al genoeg in deze wereld.

Armand Valeta - Vocals, Guitar

LG Valeta - Guitar, Vocals

Andy Cobo - Drums

Dani Martin - Bass, Vocals