Loading...

Vampillia - Rule The World / Deathtiny Land

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-03-2011

Tracklist

01. On day I thought this world should be mine/welcome to deathtiny land
02. Made my mind to dominate the world with no doubt and fresh feeling/misery mouse in the house
03. Day of departure, be a devil has no mercy and just move forward/deathtiny land railroad
04. Wonderfully, whole luck is in my side/alice in murderland
05. Feel my almightyness and press on toward the goal/powder white and seven chemicals
06. Identify myself as a king and god whatever people say/goofy's acid house
07. Well, have time to pay around for fun/donald's buzz
08. I sing cheerfully holding a head in my hand/pirates of bohemian
09. A deceptive attack, this is the real thrill/lady and the tracker
10. An one-on-one battle, this is the real thrill/machet poppins
11. Torture someone to death/alarming
12. Extermination, do anything/robberhood
13. Switch and bomb/melody tinborn
14. Death of heart/pinocchio's sentimental journey
15. Rebirth of heart/it's a small cruel world
16. What is done is done, c

Vampillia is afkomstig uit Osaka, Japan. Ik heb geen idee hoe lang dit gezelschap al bij elkaar is, of dit überhaupt een band is of een (eenmalig?) project. Behalve dat dit zooitje ongeregeld uit zo'n elf personen bestaat heb ik ook niet zoiets als een bezetting paraat. Er is sprake van diverse uiteenlopende vocalisten (mannelijk en vrouwelijk), bespelers van snaarinstrumenten, drums en percussie, blazers, een pianist/toetsenist en een dj. Kortom een muzikaal gekkenhuis. Of zoals ze zichzelf noemen: een “Brutal Orchestra”. Informatie over Vampillia is niet in ruime op het wereldwijde web te vinden, althans niet in een taal die ik beheers. Iemand die het Japans (in schrift) beter beheerst als ik wil ik graag uitnodigen mij meer informatie over dit gezelschap te verschaffen.

Ik weet het niet helemaal zeker, maar ik vermoed dat Rule The World/Deathtiny Land het tweede album is van dit brute orkestje. Het concept rond dit album is al even eigenzinnig als de band zelf. Om het over de muziek nog maar niet te hebben, daarover zometeen meer. De titel van de cd bestaat uit twee delen, net als alle 24 (!) tracks op dit album. Elke reeks vertelt een eigen verhaal, het album bestaat in feite dus uit twee naast elkaar liggende delen. Rule The World is het verhaal over een man die als ambitie heeft om de wereld domineren. Zou het hem al worstelend lukken om zijn doel te bereiken, of....? Deathtiny Land gaat over de man die de wereld veroverd heeft, zich in z'n eentje verveeld, en besluit zijn eigen pretpark te bouwen. Lukt het hem om de leegte te verdrijven, of....?

Vampillia heeft met recht een eigen geluid gecreëerd, even uniek als bizar. Bedenk maar een muziekgenre en het komt voor in het repertoire van Vampillia. Klassieke pianomuziek, jazzy intermezzo's, operazang, rock, noise, black metal, zomaar een opsomming van wat er allemaal voorbij komt op dit album, of soms zelfs binnen een (1!) nummer. Van stiltepassages tot aan de meest gewelddadige geluidserupties, Vampillia weet er raad mee. Het goede is dat de band er min of meer compacte nummers van heeft weten te smeden. De meeste tracks op dit album zijn aan de korte kant (tussen de een a twee minuten), dat verklaart dan wel de 24 titels. Sommige tracks zijn met elkaar verbonden, anderen weer niet.

Ga ik verder nog moeite doen om de muziek nader te omschrijven? Welnee, ik heb er letterlijk de woorden niet voor. Beluister zelf deze kakofonie aan geluiden die aan je voorbijtrekt en zie of het muzikale concept je weet te grijpen. Ik wens je behalve veel luisterplezier ook succes! Wat het dichtst in de buurt komt van wat ikzelf ooit gehoord heb is de cd Disco Volante van Mr. Bungle. Dat zou eventueel als referentie kunnen dienen om enigszins een idee te krijgen van wat je kunt verwachten. Er is ooit een term als avant garde losgelaten op creaties als deze, maar zelfs een dergelijke omschrijving schiet tekort voor de absurde geluidscollages van deze Japanse clowns.

?tumb=12639,350x350,73178_142523269129139_142523172462482_211308_5098221_n-2011-03-16