Loading...

Nordvargr - Re-Awaken

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-05-2011

Tracklist

Awaken
Cellardweller
Kretslopp
Lament ii
Exit Deamonas
Natt
Hascimh
Sulphur Mist
Seeds of blood (acts 1-2)
Seeds of blood (acts 3-4)
Dreamstates

De Zweed Henrik “Nordvargr” Bjorkk wordt algemeen beschouwd als (een van) de grondlegger(s) van de Scandinavische dark industrial scene. Zijn eerste voorname project was MZ. 412, eerst als trio, later een duo, en zou de basis vormen voor veel werk dat Nordvargr later zou creëren. Als componist heeft de man een indrukwekkende lijst van albums/projecten waaraan hij zijn medewerking heeft verleend en/of zelfstandig als creatief brein verantwoordelijk is geweest. Voor de geïnteresseerden, kijk maar eens op http://www.nordvargr.com/discography/ om te zien hoe productief de beste man zich door de jaren heen getoond heeft.

Met terugwerkende kracht beschouwt Nordvargr zijn album Awaken uit 2002 als een van de belangrijkste uit zijn oeuvre. Niet alleen omdat het zijn eerste solo opnamen onder eigen naam betreft, maar ook en misschien wel vooral omdat het een donkere tijd in zijn persoonlijke leven markeert. Het werd opgenomen tijdens de zomer van 2002, hij was de muziek 's nachts aan het opnemen in plaats van slapen. Hier vinden we in elk geval alvast een mogelijke verklaring voor de duistere sfeer waarin het werk zich bevindt. Onlangs realiseerde hij zich dat veel van het oorspronkelijke materiaal dat indertijd is opgenomen nooit voor het eigenlijke album Awaken is gebruikt. Veel tijd werd besteed aan veldopnamen, met name DAT tapes, en is helaas ongebruikt gebleven.

Nu, in 2011, heeft Nordvargr besloten om met die oorspronkelijk opnames een Re-Awaken te maken. Waarschijnlijk mede ingegeven door het feit dat het origineel al langere tijd is uitverkocht. Het materiaal is vertaald naar nieuwe soundscapes in dezelfde geest om het originele album eer aan te doen. De klanktapijten zijn geremixt en geremasterd en hebben gezelschap gekregen van eigentijdse inzichten van zijn maker. De buitengewoon sfeervolle soundscapes bestaan uit stroperige, duistere klanken, geluiden, sfeerpassages of hoe je het verder maar noemen wil. De creatie daarvan kan niet anders dan ontstaan zijn uit een donkere geest, worstelend met .....ja met wat? Drones en het spaarzame gebruik van doodse vocalen benadrukken de duistere atmosfeer die over de luisteraar wordt uitgespreid, dit in een poging om die luisteraar mee te voeren in de onbestemde wereld die de maker mogelijk voor ogen heeft gehad.

Re-Awaken krijgt dus alsnog de goedkeuring van zijn schepper, die door middel van deze her-creatie nu tevreden is met wat hij indertijd gemaakt heeft. Gecompleteerd met de aanpassingen klinkt het album anno 2011 eindelijk zoals het indertijd bedoeld is. Voeg daar nog zo'n 20 minuten aan nieuw materiaal aan toe, gemaakt van dezelfde bronnen als de originele opnames, en je hebt een album dat je opnieuw uit je slaap zal houden.