Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Nuestros Derechos - Adrift

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-01-2012

Tracklist

01. Under the Surface
02. Death, My Friend
03. Soil to Embrace
04. Tardigrade
05. Crystal Demon
06. Bockereyders
07. Schizophrenia
08. Devour
09. The Great Disruption
10. Lost Vegas
11. Koyaanisqatsi
12. Trash Vortex

Het uit Utrecht afkomstige Nuestros Derechos (Spaans voor onze rechten) is een naam die je vaak tegenkomt in het vaderlandse live circuit. De band staat al een jaar of tien graag en vaak op het podium om hun energieke muziek met (potentiële) liefhebbers te delen. Dat is dan ook de plek waar dit klassieke drietal (gitaar, bas, drums, en furieuze vocalen) bij uitstek thuis hoort. Toch is het soms ook wel handig om je als band met een tastbaar product op de metalen landkaart te zetten. En dus komt Nuestros Derechos op de valreep van 2011 met hun eerste langspeler op de proppen. Adrift is daarmee de opvolger van de positief ontvangen EP Struggling With The Dark uit 2008.

De muziek van Nuestros Derechos draait om energie en passie. Adrift bevat dan ook twaalf veelal vrij korte, heftige, to the point nummers. Under The Surface laat als opener dan ook niets te raden over, het is een felle thrashy track waar de teksten vol overtuiging overheen gespuugd worden. Ik zou het omschrijven als thrash metal met een punky attitude. Death My Friend klinkt wat moderner en neigt in eerste instantie meer naar nu/groove metal. Toch wordt ook hier het gaspedaal nog wel gevonden, over het geheel zal blijken dat Nuestros Derechos qua muziek wel houdt van opschieten, de meeste nummers zijn lekker vlot.

Soil To Embrace laat horen dat de band ook wel weet te temporiseren, af en toe een tandje terugschakelen komt de afwisseling ten goede. Sowieso is Adrift geen album van alleen maar razen en tieren (hooguit tekstueel), Nuestros Derechos komt op een paar tracks wat mij betreft redelijk verrassend voor de dag. Natuurlijk zijn er naast de opener nog genoeg andere tracks waar je lekker ongecompliceerd op los kunt gaan, zoals de hardcore track Tardigrade, Crystal Demon, het deels midtempo Schizophrenia (lekker baswerk) of afsluiter Trash Vortex.

Daarnaast laat de band horen dat ze ook nog wel wat andere kunstjes beheersen. The Great Disruption klinkt voor Nuestros Derechos begrippen behoorlijk bedachtzaam. Behalve de bekende snelle polka ritmes komt de band hier weliswaar bij vlagen trager, maar zeker niet minder fel uit de hoek. Bockereyders is behalve als enige Nederlandstalig ook een stijlbreuk met het vertrouwde geluid, een erg toegankelijk deuntje. Meest verrassend is het met cello aangevulde akoestische, instrumentale Koyaanisquatsi. Met recht een moment van bezinning.

Al met al een lekker explosief schijfje, waarin de band zijn energie, woede en toewijding goed gekanaliseerd kwijt kan. Voor de moderne verwende muziekliefhebber kan het geluid af en toe wat kaal overkomen, misschien het 'nadeel' van de eenvoudige bandbezetting. Toch is dit precies zoals de band klinkt, het hoort gewoon zo. Bovendien zou een modern, gelikt geluid afbreuk doen aan datgene waar Nuestros Derechos voor staat. Recht voor z'n raap, knallen en de do it yourself houding hoog in het vaandel. De punkattitude van deze oerhollandse thrashers komt hier optimaal tot z'n recht.

Jerry - gitaar en zang

Janet - bas en zang

Johnny - drums