Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Zonaria - Arrival Of The Red Sun

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 30-07-2012

Tracklist

01. Arrival Of The Red Sun
02. Silant Holocoust
03. Gunpoint Salvation
04. Liberation Zero
05. The Blood That Must Be Paid
06. Desert Storm
07. A Lullaby For Those Still Alive
08. Full Spectrum Dominance
09. My Vengeance Remains
10. Face My Justice

De Zweedse melodieuze death metalband Zonaria gaat er prat op de melodieuze death metalvlam in haar eentje brandende te houden. Dat lijkt me wat overdreven maar op het fonkelnieuwe Arrival Of The Red Sun laat de band in elk geval een sterk staaltje van professionele metal horen. Het is de derde langspeler in tien jaar tijd. En het is de eerste die via Listenable verschijnt.

Hoewel de band uit Zweden komt en melodieuze death metal maakt, is het niet de Gothenburgsound die veelvuldig aangehaald wordt, maar zoekt men juist aansluiting bij bands als Hypocrisy en Dimmu Borgir. In de sound zitten ook nog enkele sporen van de klassieke Zweedse death metalsound verwerkt. Het levert een tiental afwisselende tracks op die vrij gemakkelijk in het gehoor liggen. Drummer Emanuel Isaksson laat het gezelschap regelmatig naar topsnelheden schakelen maar tikt in een nummer als The Blood That Must Be Paid ook net zo gemakkelijk een comfortabele groove aan.

De grunts van Simon Berglund doen regelmatig denken aan de latere grunts van Shagrath. Dat is geen belediging. Het past juist erg goed bij het pompeuze geluid dat Zonaria ten toon spreidt. Het zorgt in bijvoorbeeld het pompende A Lullaby For Those Still Alive voor een gitzwart randje. Ook in het razende Full Spectrum Dominance zijn de nodige black metalinvloeden te bespeuren.

Het gitaarwerk is ook vermeldenswaardig. Vooral de harmonieën en solo’s zijn flitsend en smaakvol te gelijk. Daar waar de keyboards net wat te vaak blijven rondzeuren, dienen de zessnarige smaakmakers zich op de juiste gedoseerde momenten aan. De bezwerende wah wah opening van Desert Storm is wat mij betreft het mooiste voorbeeld. Het brengt je precies in de juiste Oosterse sferen.

De overdreven aanwezigheid van de keyboards die meestal niets anders doen dan strijkers simuleren, is één van de twee minpunten. Het andere minpunt is de overdreven dichtgeplamuurde productie. Er is nauwelijks ruimte voor een kale, bijtende riff. En het drumgeluid lijkt uit een computer te komen. Daardoor mist Arrival Of The Red Sun het nodige aan kracht. Het is zonde van het verder smaakvolle gitaarwerk. Gelukkig bieden de korte ‘to the point’ nummers voldoende soelaas voor de verstokte headbanger die op zoek is naar iets eenvoudigs. Daarnaast zullen fans van de latere Hypocrisy en de latere Dimmu Borgir waarschijnlijk ook niets tegen de overdreven productionele poespas hebben. Ook zij kunnen rustig een luisterbeurt in overweging nemen.

Simon Berglund - Vocals

Emil Nyström - Guitars

Emanuel "Cebbe" Isaksson - Drums

Max Malmer - Bass