Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Evocation - Evoked From Demonic Depths – The Early Years

Gepost in Reviews door Geert van der Laan op 08-07-2012

Tracklist

01. A Wind Has Risen
02. Through The Darkened Peril
03. The Ancient Gate
04. Desolated Spirits
05. On A Journey To Heaven
06. Where The Headstones Shine
07. Veils Were Blown
08. Spiritual Affinity
09. Outro
10. On A Journey To Heaven (rehearsal)
11. Where The Headstones Shine (rehearsal)
12. Spiritual Affinity (rehearsal)
13. Veils Were Blown (rehearsal)
14. Genesis

Century Media gaat op reis door het verleden om stil te staan bij de dagen van weleer van de Zweedse death metalband Evocation. De discografie bevat een opvallend gat van vijftien jaar tussen het verschijnen van de demo uit 1992 en het debuutalbum in 2007. In de tussenliggende periode is er slechts ruimte geweest voor een compilatie en een demo uit 2006, om daarna met drie albums vervolgd te worden. Opvallend hierin is dat de bandleden van het eerste uur, de bassist daargelaten, nog steeds Evocation vormen. Vanuit de fanbase is er een enorme vraag ontstaan naar een propere uitgave van demo’s uit de opstartperiode van de band. Evoked From Demonic Depths – The Early Years is hierop het gegeven antwoord.

Wat een genot is het om de old-school sound uit de jaren negentig weer te mogen horen. De eerste vier nummers vormen de allereerste demo getiteld The Ancient Gate. Heerlijke death metal met duister melodisch gitaarwerk, lekker straight-forward drumwerk en sfeervolle synths op de juiste momenten, zoals landgenoten Necrophobic dat zo meesterlijk kunnen brengen.

Het geluidsverschil met de hierop volgende promo uit 1992 valt direct op. Het geheel klinkt iets transparanter en enigszins schel en heeft daarnaast een minder zware sound meegekregen. Muzikaal gezien tapt het ook hier uit hetzelfde heerlijke vaatje. Naast het beginmateriaal zijn er nog opnames te vinden van enkele rehearsal-opnames die volgens mij alleen interessant zijn voor de diehard liefhebbers onder ons.

Deze compilatie wordt besloten met het interessante nummer Genesis dat al uit 1992 stamt maar nooit het ware levenslicht heeft mogen aanschouwen. Het is opgenomen in de IF Studios bekend van onder andere In Flames en The Haunted en heeft een mid-tempo karakter met toffe leadmelodieën en zware riffs. In vergelijking met het overige materiaal uit die tijd is de opbouw wel minder interessant te noemen.

Deze bloemlezing is een uitgelezen kans om het eerdere werk van Evocation aan je platencollectie toe te voegen. Alleen de extra’s in de vorm van de opnames van bandrepetities zijn naar mijn mening overbodig te noemen, maar dat mag de pret zeker niet drukken.

Janne K. Bodén – Drums

Thomas Josefsson – Vocals

Vesa Kenttäkumpu – Guitars

Marko Palmén – Guitars

Martin Toresson – Bass