Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Chaosweaver - Enter The Realm Of The Doppelgänger

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-07-2012

Tracklist

01. A Red Dawn Rises
02. Wings Of Chaos
03. Maelstrom Of Black Light
04. The Great Cosmic Serpent
05. Infected
06. A Requiem For A Lost Universe
07. Crystal Blue
08. Repulsion
09. Ragnarök Sunset

Het centrale thema van de Finse band Chaosweaver zou kunnen zijn: gezichten. Op hun muziek tot nu toe toont de band diverse gezichten qua muzikale aanpak. De titel van hun nieuwe (tweede) album Enter The Realm Of The Doppelgänger bevat met het woord dubbelganger ook een verwijzing naar een tweetal gezichten. En ook de aparte hoes, overigens gemaakt door Johan Edlund van Tiamat, laat er verschillende zien. Daarnaast is er dan nog het gemaskerde gezicht van zanger Cypher Commander, over wiens identiteit blijkbaar flauw geheimzinnig gedaan moet worden. Nou hou ik niet van moeilijk doen, en het kost dan ook slechts twee muisklikken om er achter te komen dat het hier gaat om Juha Harju (overigens een bezig baasje in de Finse extreme metal scene). Dan is dat flauwe raadsel in elk geval opgelost, en hebben we er een gezicht bij.

Waar ook moeilijk over wordt gedaan is de omschrijving van de muziek van Chaosweaver. Zoals zo vaak moeten er originele, verder niet gebruikte termen aan te pas komen om dat te omschrijven, en zo is in het geval van deze band gekozen voor 'Cinematic Extreme Metal'. Deze omschrijving is blijkbaar door de band zelf bedacht doordat ze overduidelijk zijn geïnspireerd door films en soundtracks, en omdat ze zichzelf niet in een hokje als death of black metal willen laten stoppen.

Maar wat voor muziek het dan is? Toch niet zo ingewikkeld als het wil doen voorkomen hoor. Ik houd het op symfonische black metal met wat old school thrash en death invloeden. Met veel ruimte voor sfeer, en gebruik van samples/geluidseffecten en toetsen. Denk maar aan het meest toegankelijke, latere werk van Dimmu Borgir, Cradle Of Filth (vooral de zang); of beter nog: het Nederlandse Carach Angren, daar heeft het wel wat van weg. Zoals gezegd: veel sfeer, het soundtrack idee is dan ook echt niet uit de lucht gegrepen. Het lijkt er op dat Chaosweaver op dit tweede album z'n muzikale gezicht wel gevonden heeft.

Vooral langere tracks als Infected en afsluiter Ragnarök Sunset zitten boordevol (atmo)sferiche indrukken, waardoor deze nummers lekker wegluisteren. Snelle beukpassages worden afgewisseld met midtempo stampwerk en vooral subtiele luisterstukken. Er wordt veel gebruik gemaakt van bombastische effecten, dat de toegankelijkheid van de muziek goed doet. Ook wordt soms gebruik gemaakt van elektronische effecten, zoals Crystal Blue bijvoorbeeld, waarmee het geluid wat industrial klinkt. Ook dat past fraai in het totaalplaatje. De basis van black metal komt het best naar voren in een raggende track als Wings Of Chaos, al zijn de verrassende wendingen nooit ver weg.

Al met al vind ik het wel genieten geblazen met Enter The Realm Of The Doppelgänger. Deze muziek is zeker geen eenheidsworst, het album is een veelvoud aan luisterbeurten absoluut waard. Sterker nog, dat verdient aanbeveling, want er valt onder de oppervlakte genoeg te beluisteren, ontdekken en genieten. Liefhebbers van sfeervolle extreme muziek, zoals het al genoemde Carach Angren bijvoorbeeld, moeten Chaosweaver zeker een kans geven.

Cypher Commander - Vocals

Albert von Fleischer - Guitar

Max Power - Keys

Jack Tyger - Drums