Loading...

Samsara Blues Experiment - One With The Universe

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-06-2017

Tracklist

01. Vipassana
02. Sad Guru Returns
03. Glorious Daze
04. One With The Universe
05. Eastern Sun & Western Moon

Het Duitse Samsara Blues Experiment zette zich direct op de kaart met debuutalbum Long Distance Trip (2010). Sindsdien levert de band gestaag z'n albums af, en is zo in mei 2017 aanbeland bij nummertje vier: One With The Universe.

Ondanks de blues in de bandnaam heeft hun muziek daar weinig mee van doen. De band leeft zich uit in psychedelische stoner met lange solo’s en spirituele en/of spacy invloeden, verpakt in middellange tot lange nummers met een jam-achtig karakter. Dus een beetje experiment zit er wel in. Hoewel er vocalen aan te pas komen zijn die van redelijk ondergeschikt belang.

Albumopener Vipassana is een vrij melodieuze track met een hoog psychedelisch gehalte, maar bevat ook lekker logge en zwaardere passages. Lange tracks vragen natuurlijk ook om instrumentale uitspattingen, die worden hier naast - uiteraard - de gitaar ook verzorgd door sferisch toetsenwerk. Dat komt vooral naar voren in Glorious Daze dat, hoe kan het ook anders met zo'n titel, heerlijk spacy voor de dag komt.

Sad Guru Returns moet het daarna vooral hebben van een monsterlijk vette groove. Let hier maar eens op hoe veel groter de rol van de basgitaar is dan 'alleen maar' ondersteuning. Dit is echt enorm vet. Een onverwachte overgang naar een rustiger stukje zorgt voor een fraai breekpunt, Samsara Blues Experiment denkt overduidelijke goed na over z'n composities.

Natuurlijk is titelnummer One With The Universe met z'n speelduur van een kwartier de overtreffende trap van uitgesponnen, slepend, maar ook spannend, en tegelijkertijd speels en groovend. En af en toe een beetje freakerig. En ja: ook bluesy. Een heerlijk nummer waarin je je kunt laten meevoeren, en vooruit dan maar, een kunt voelen met het universum. Mits in de juiste stemming. Alle drie de instrumentalisten, ondersteund door spacy synthesizers, komen uitstekend uit de verf, met wat mij betreft een hoofdrol voor opnieuw de bas, en de tripperige toetsenpartijen. Dit is gaaf!

Christian Peters – Gitaar, Vocalen

Hans Eiselt – Bas

Thomas Vedder – Drums