Loading...

Bitter Heart - Rotten

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-03-2019

Tracklist

01. Heartless
02. Kill Your Dreams
03. She Kills Me More
04. Rotten
05. Grave Digger
06. Lose Myself
07. Psychopathic Evil Woman from Hell
08. Dense Motherfucker Piece of Shit
09. Cosmic Orgasmic
10. Beyond Omega

Van wat ik ken uit Tunesië - ik geef toe, dat is niet veel - spelen de bands of symfonische/melodieuze/power metal, of juist zeer extreme metal. Bitter Heart lijkt echter in de verste verte niet op een van beide. Deze in 2016 opgerichte band speelt in mijn beleving een soort van alternatieve rock/metal, die nog het meest weg heeft van grunge. Rotten is het debuutalbum. Overigens herken ik van Bitter Heart zanger en gitarist Melik Melek Khalifa, van de band Persona. De Servische zangeres Jelena Dobric van Persona is ook als gastvocaliste op Rotten te horen (en is misschien de partner van Melik, dat weet ik niet zeker).

Het is redelijk relaxte muziek die lekker weg luistert, en heel af en toe een beetje laat horen waar de band vandaan komt, met een inheems klinkend gitaar- of toetsenlijntje (zoals in Rotten, met lekkere zware hoofd-riff). De zang doet daarentegen erg Amerikaans aan; af en toe wat dreinend, zeurderig, met een tikje pathos en dramatiek. Inderdaad, precies zoals veel van de klassieke grunge-zangers deden. Deze rock klinkt echter behoorlijk eigentijds, qua productie doet het in niks denken aan de jaren '90.

Wanneer het er wat heftiger aan toe gaat, gaat de muziek richting stoner, zoals She Kills Me More bijvoorbeeld laat horen. Dan is ook die relaxte sfeer weg, en wordt er serieus gerockt. Sowieso is deze muziek wel lekker donker, vandaar waarschijnlijk dat ik het zeer aangenaam vind klinken, en me gemakkelijk laat vangen in de wat bedompte, ongemakkelijke atmosfeer. Luister maar eens naar het onheilspellende Cosmic Orgasmic, dat overigens prachtige samenzang bevat van Melik en Jelena.

Er wordt echter ook wat minder zwaar op de hand gerockt, zodat er wat luchtigheid ontstaat, en het duister niet als een deken verstikkend over de muziek blijft hangen. Zo is Psychopathic Evil Woman from Hell (wat een titel) in weerwil van z'n zware titel best een luchtig nummer. Zoals trouwens aan het begin van het album Heartless en Kill Your Dreams dat ook wel zijn.

Ik vind Bitter Heart met Rotten eigenlijk best verrassend voor de dag komen. Het Tunesische drietal heeft een behoorlijk eigen geluid, dat eigentijds klinkt zonder aan te haken bij bestaande trends. Hoewel de muzikale richting redelijk duidelijk is, wordt toch een ruime breedte van het uitgebreide begrip rock bestreken. Vooral de wat donker-romantische sfeer (denk daarbij een beetje aan Type O Negative) spreekt me enorm aan. De toevoeging van toetsen en een zangeres geeft nog meer sfeer en diepte; wat mij betreft mag Bitter Heart daar op voortborduren. Ik kijk uit naar meer van deze band!

Melik Melek Khalifa - gitaar, zang

Dawser Khedher - bas, zang

Selim Jabbes - drums