Loading...

Acid Death - Primal Energies

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-04-2019

Tracklist

01. My Bloody Crown
02. Inner Demons
03. Godless Shrines
04. Primal Energies
05. The Rope
06. Fire Of The Insane
07. Reality And Fear
08. Regret/Repent
09. The Void Before…
10. H.U.M.A.N.

Het Griekse Acid Death is nou niet bepaald een nieuwkomer in de internationale heavy scene. De band is al ontstaan in 1989, waarna in de loop der jaren de nodige singles, EP's en splits op de markt geslingerd werden. In 1998 en 2000 verschenen zelfs twee volwaardige albums, waarmee de band ook buiten de landsgrenzen de aandacht op zich gevestigd wist. Merkwaardig genoeg stopte de band er vervolgens in 2001 mee.

Zoals zo vaak wordt het cliche dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan maar weer eens helemaal bewaarheid. In 2011, tien jaar na de oorspronkelijke split dus, werden de koppen weer bij elkander gestoken en bleek Acid Death de draad weer op te kunnen pakken. Sindsdien verschenen opnieuw twee langspelers, in 2012 en 2015, waarna het weer even stil werd. In maart van dit jaar meldt Acid Death zich met hernieuwde energie opnieuw aan het front, en wel met Primal Energies.

De muziek die Acid Death ons voorschotelt is eigenlijk al die jaren onveranderd gebleven: overwegend snelle, enigszins technische, maar brute thrash met her en der een vleugje death metal en een licht-progressieve inslag. Opener My Bloody Crown laat daarnaast nog een belangrijk element van deze muziek horen: ondanks de technische inslag laat Acid Death niet na om er ook de nodige melodie, vooral in het gitaarwerk, en pakkendheid, door middel van strakke hooks en breaks in te stoppen. Weliswaar is de muziek behoorlijk gitaar-georiënteerd, maar dat is hier geen nadeel voor de beluisterbaarheid. Ook blijft de metal lekker heavy.

Na het eerste drietal nummers zit ik weer helemaal in die heerlijke klassieke thrash-vibe. Daarna zorgen nummers als het titelnummer Primal Energies, Fire Of The Insane (met heerlijk drumwerk) en Reality And Fear er voor dat het repertoire langzaam maar zeker steeds uitdagender wordt. Na het intermezzo (eigenlijk intro) The Void Before… lijkt het album met afsluiter H.U.M.A.N. als een nachtkaars uit te doven; toch is dit een van de meest interessante composities van het album. Stiekem wat ingetogen, maar toch heel dreigend.

Ik vind het nog steeds opvallend hoe eigentijds deze band klinkt, zeker voor een band die al zo lang mee loopt in de scene. Dat is misschien nog wel het grootste pluspunt voor Acid Death. Weliswaar is hun proggy thrash-death-mix zeker niet vernieuwend, maar de uitvoering is lekker energiek en strak, en klinkt ondanks het moderne geluid toch nog lekker rauw. Ik denk dat dat Primal Energies veel liefhebbers van diverse metal-subgenres moet kunnen aanspreken.

Savvas Betinis - Bass, Vocals

Kostas Alexakis - Drums, Percussion

Dennis Kostopoulos - Guitars

John Anagnostou - Guitars