Loading...

Arsantiqva - Scavengers

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-02-2019

Tracklist

01. They
02. Calling
03. Snake Skin
04. Dominion
05. Magistrate Of Doom
06. Scavengers Of Salvation
07. Hellwhore
08. Vivat Apocalypsis
09. Ultra Black

Arsantiqva is een band uit Brooklyn, New York, USA die al in 2009 is opgericht. Hun eerste en enige demo IXIXIX verscheen in 2012, waarna het al weer stil werd rond de band. Daarna was het een hele poos wachten tot de band de opnames van het eerste album waren afgerond. Arsantiqva nam de tijd voor Scavengers, dat in eerste instantie in eigen beheer is uitgebracht in december 2017. Naar een label werd naarstig gezocht; uiteindelijk kreeg het album een nieuwe release via Mors Lucerna Records. Langs die weg is het album ook bij ons terecht gekomen.

Op Scavengers worden we getrakteerd op die typische jaren '90 black metal stijl zoals die door de bekende acts uit die tijd vereeuwigd is. Arsantiqva speelt daarbij geen band na, maar weet simpelweg de sfeer en het gevoel uit die tijd prima te benaderen. De midtempo opener They is een pakkende track, die mede dankzij een uitermate herkenbaar en meezingbaar refrein, en de toevoeging van sfeervolle toetsenlijntjes direct blijft hangen. Na een paar nummers valt ook meteen op dat de muziek van Scavengers ook drijft op de kracht van de herhaling. Niet alleen de nummers onderling laten grote overeenkomsten horen, maar ook binnen een nummer komen dezelfde stukjes regelmatig terug. Zo is Calling zowat een kopie van They, een verschijnsel dat je hier vaker teug zult horen.

Afwisseling vindt slechts op zeer bescheiden mate plaats. Zo veer ik even op bij de sample-intro en de navolgende blast van Magistrate Of Doom, maar helaas wordt al snel vervolgd in het al bekende midtempo stramien, zodat het bij dit soort korte stukjes blijft. Wel lekker afwisselend is Scavengers Of Salvation, wat mij betreft dan ook direct een van de betere nummers is van het album. Ook Vivat Apocalypsis en afsluiter Ultra Black lijken me zeker de moeite waard; met de extra toevoeging van wat koorzang ontstaat sowieso de broodnodige dynamiek.

Noem het voorspelbaarheid of herkenbaarheid, de compositorische talenten van de heren Arsantiqva laten daarmee wel een beetje te wensen over. Scavengers wordt wat mij betreft gered door de authentieke atmosfeer, die past als een strak uitgesneden mal. Ook een pluspuntje vind ik dat de nummers allemaal een overzichtelijke speelduur van zo'n vier tot zes minuten hebben; de band houdt blijkbaar niet van overbodige poespas. Al met al geen opzienbarend, maar wel onderhoudend album. Wanneer Arsantiqva voort borduurt op de sterkere tracks van het album, ben ik wel benieuwd naar een vervolg.

Haeor - Bass

Diktator - Guitars, Keyboards

Conqueror - Vocals

AJAX-7 - Drums