Loading...

Barros - More Humanity Please

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-07-2018

Tracklist

01. My Everything
02. Disconnect
03. Kingdom For A Day
04. Take Me As I Am
05. Tearing Us Apart
06. When It rains It pours
07. Live Before We Die
08. A Love That Shines
09. More Humanity Please
10. How Does It Feel

Voor fans van Whitesnake, Van Halen en andere klassieke, vooral melodieuze hardrockbands, brengen de Portugese hardrockers van Barros hun debuutalbum More Humanity Please uit, verkrijgbaar vanaf 29 juni via Rockshots Records. Barros is het soloproject van Tarantula-gitarist en -componist Paulo Barros. Met zijn volledige eigen naam als bandnaam verschenen in de periode 1997-2015 al een viertal albums, waarop traditionele heavy rock/metal te horen is.

Met Barros heeft de naamgever de samenwerking gevonden met de getalenteerde zanger en tekstschrijver Ray Van D, hetgeen de aanleiding lijkt te zijn voor deze nieuwe band; of een voortzetting van Paulo Barros, dat is me niet helemaal duidelijk. More Humanity Please bestaat uit tien nummers met melodieuze hardrock gemixt en gemasterd door Harem Scarem-zanger Harry Hess in Canada, en voorzien van artwork gedaan door de Braziliaanse kunstenaar Gustavo Sazes (Gus G, Jeff Scott Soto, Kamelot, en anderen).

De teksten zijn geschreven door zanger Ray Van D en verkennen thema's die net zo uiteenlopend zijn als het leven zelf, van liefdesliedjes tot een kritische kijk op de muziekindustrie (fastfood-muziek). Daarnaast horen we ook een uitnodiging over de reflectie op de kortstondigheid van het leven, het gebrek aan menselijkheid in de wereld van vandaag en de banaliteit van geweld in sociale media samen met onze afhankelijkheid van technologie en een dosis humor die de wet van Murphy is: waar als iets kan fout gaan, het zal fout gaan op de slechtste manier in de slechtste tijd en op zo'n manier dat het de grootst mogelijke schade toebrengt.

De eerste single en officiële videoclip My Everything was mijn kennismaking met deze band, en laat een verdienstelijke klassieke hardrocksong horen. Technisch goed onderlegd, waarbij uiteraard het gitaarwerk tot de verbeelding spreekt. De uitvoering is bij vlagen aan de poppy kant, maar de kwaliteiten en de ervaring van de muzikanten zorgen voor een zodanig interessante invulling dat de rockmuziek van Barros zeker het aanhoren waard is. Met een stemgeluid dat doet denken aan dat van Sammy Hagar is - naast de genoemde commercieel klinkende uitvoering - de link met bijvoorbeeld Van Halen zo gelegd.

Voorzichtige hoogtepuntjes zijn er met enkele rechttoe rechtaan rockers als A Love That Shines en How Does It Feel, het bluesy When It Rains It Pours, en het al genoemde liefdesliedje My Everything. De verplichte ballad komt om de hoek kijken met Tearing Us Apart, eigenlijk een liedje over een frustrerende liefdesrelatie. Live Before We Die biedt een lichter arrangement, met een akoestische gitaarlijn die blijft hangen tussen de scherpere riffs, terwijl de stem van Ray Van D er over heen lijkt te zweven. Lang verhaal kort: geschikt voor liefhebbers van ouderwetse AOR.

Paulo Barros - Guitar

Ray Van D - Vocals

Pico Moreira - Drums

Vera Sá - Bass