Loading...

Carneia - Voices of the Void

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-08-2019

Tracklist

01. The Making of The Universe
02. Blood and Candy
03. Black Coffee
04. The Hangman
05. Shadow Man
06. Alter Ego
07. Anthem For The Wasted
08. Epilogue

De bandpagina van het Belgische Carneia hier op WingsOfDeath is nog verrassend leeg. Hoezo verrassend? Deze band is al actief sinds 2008, en heeft met het meest recente Voices Of The Void al hun vierde album uit. Deze betekent 'pas' mijn kennismaking met de band.

Uiteenlopende bands als Tool, Faith No More, Deftones en Nine Inch Nails worden tot de invloeden gerekend, al hoor ik met name van die laatste naam weinig terug in de muziek, en zou ik eerder voor een Fear Factory kiezen ter vergelijking (zoals Epilogue laat horen). Grunge invloeden zijn er zeker, vooral terug te horen in het vocale gedeelte - zanger Jan Coudron bekleedt deze functie ook bij King Hiss - en zorgt voor een wat rauwe, maar toch emotievolle touch. Luister maar eens naar Blood And Candy, dat in deze context verrassend toegankelijk genoemd mag worden.

Het viertal richt zich met name op het post-metal genre, maar probeert daarvan wel de grenzen te rekken, en er een eigen draai aan te geven. Daarbij laat Carneia zich niet leiden door een omkadering, en zoekt diverse andere subgenres op. Zo horen we in afsluiter Epilogue - die had ik al een beetje verklapt - door inzet van de toetsen zowel drone als industrial, die laatste mede vanwege het hakkende, machinaal klinkende drumwerk. Maar net gemakkelijk horen we her en der wat stoner, of pure death metal voorbij komen; en zelfs reggae (Shadow Man).

Naast genoemde uitersten is het toch vooral het gebied tussen post-metal en grunge - hoe raar dat misschien ook klinkt - dat door Carneia onderzocht wordt. Want we krijgen overwegend loom groovende muziek voorgeschoteld, die bij vlagen enorm atmosferisch uit de hoek kan komen. Het kwartet tracks dat het hart van dit album vormt - Black Coffee, The Hangman, Shadow Man en Alter Ego - spreekt mij om die reden zeer tot de verbeelding. Het is heerlijk om je bij de afwisselend zwaar groovende of juist weer wat dromerige klanken te laten meevoeren in de wereld van Carneia. Begrijp me goed: dit is geen muziek die eenvoudig beklijft. Maar eenmaal doorgrond vormen de uiteenlopende emoties een heerlijke luisterervaring.

Voices Of The Void belooft een intense ervaring, en verdient absoluut de moeite om je er in te verdiepen. Het album is voor mij in elk geval een interessante luisterervaring gebleken van een band die ik nog niet kende. Een zeer aangename kennismaking derhalve!

Jan Coudron - zang

Thomas Combes - gitaar, bas

Jille Vandromme - gitaar

Joppe Vandewalle - drums