Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Cryoshock - Cryoshock

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-07-2017

Tracklist

01. Worm Patrol
02. Incendiary
03. Feed Her to the Flames
04. A Congregation Infernal
05. Death Fumes

Cryoshock is een drie-koppige metal band afkomstig uit Karlshamn, een klein stadje in het zuidoosten van Zweden. Het blijkt een redelijk nieuwe band, die bestaat uit ervaren muzikanten die eerder in diverse bands betrokken zijn geweest, in genres variërend van crustpunk tot thrash en black metal, en vooral actief in de obscure Zweedse ondergrond. Gitarist Lars en drummer Martin kenden elkaar al van jaren geleden, en hadden het muzikantenbestaan al een poosje afgezworen, toen ze elkaar in 2015 op een festival weer tegenkwamen. Ze kwamen aan het praten over muziek, en Lars stelde voor om een nieuwe band te vormen. Oskar werd aangeworven om bas- en vocale functies uit te voeren, en een repetitieruimte werd al snel gevonden in de thuishaven Karlshamn. De geboorte van Cryoshock werd een feit.

In de loop van 2016 werd begonnen met het schrijven van nummers, en na een periode van sleutelen, opnemen, masteren, mixen (alles door de band zelf, met behulp van de bevriende sound engineer Jimmy Lundqvist) en de uiteindelijke persing was in mei 2017 een compleet product klaar. Het is een EP geworden met vijf tracks, die door de band vooral gebruikt zal worden als promo; en heeft als titel simpelweg de bandnaam Cryoshock meegekregen.

De muziek die dit drietal ten gehore brengt is lastig te categoriseren. Het lijkt er nog het meest op alsof op een vrij losse manier heavy, thrash en death metal (en een beetje punk) in een blender zijn gekwakt, en er op willekeurige fragmenten weer worden uitgegooid. Een mengelmoesje is meer dan ooit het woord dat hier bij past wat mij betreft. Qua houding doet dit schijfje me nog het meest denken aan punk, de productie is wat sober, een het geheel ademt een obscuur, old school underground sfeertje. Waarbij ik aanneem dat dat ook vooral de bedoeling is geweest.

De vijf tracks zijn lekker kort - ze duren samen ook maar dertien minuten - en komen aangenaam de oortjes in, het geheel luistert makkelijk weg. Ik heb alleen een beetje moeite met de grunt, die ik eigenlijk wat te zwaar (en te eentonig) vind voor de wat meer lichtvoetige muziek. Het is even wennen om metal op deze manier te horen, want we zijn tegenwoordig zo gewend aan hi-tech producties en afgekaderde hokjes. Cryoshock heeft daar maling aan en gaat lekker z'n eigen gang, hetgeen natuurlijk alleen maar te prijzen is.

Ik hoop dat meer mensen een dergelijke instelling, met bijbehorende eigen visie op muziek, kunnen waarderen, en Cryoshock het publiek krijgt dat het verdient. Ik zou zeggen: geef deze dwarse Zweden eens een kans.

Oskar Johansson - bas, zang

Lars Johansson - gitaren

Martin Persson - drums