Loading...

Dead Kittens - I Am Not a Ghost

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-07-2019

Tracklist

01. When Will The Sun Die
02. A Subtle Form Of Torture
03. I Pretend I Don't Pretend
04. Middle
05. Quit Quitting
06. Break The Lull
07. Things I Heard Or Thought At One Point In My Life
08. All My Senses Are Gone
09. I'll Change My Mind
10. Plastic Bombs
11. Unbaptized Babies
12. Strife
13. Sick
14. I Am Not A Ghost
15. I Don't Wanna Die Tonight

Dead Kittens staat te boek als een Duitse band, terwijl er grappig genoeg geen Duitser in zit. Feitelijk gaat het om een duo dat bestaat uit een dude uit Israel (KD, producer) en een dude uit Nederland (Dirk, striptekenaar), die elkaar toevallig tegen kwamen in Berlijn, zoals ze zelf zeggen. Even toevallig zijn ze samen muziek gaan maken, daarna nog meer muziek; nu vinden ze het leuk om een band te zijn, live te spelen, en nog meer muziek te maken. I Am Not a Ghost is hun tweede album, opvolger van Pet Obituaries uit 2018.

Vijftien nummers ruimschoots binnen de veertig minuten, dan verwacht je korte, snelle tracks. De basis van de muziek ligt wat mij betreft dan ook in de punk, waar daarnaast invloeden van rock, core en noise te horen zijn, maar ook new wave, postpunk en popmuziek (Sick). Dit schijnbare allegaartje wordt in de begeleidende info gedoopt tot Gesamt-Kunstwerk, maar daar kan ik niet zo veel mee. Gestructureerde herrie komt nog meer in de buurt, al is de muziek bij vlagen ook redelijk melodieus en toegankelijk. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, de in de promo-sheet genoemde term melodieuze noise-rock snijdt ook wel hout.

Of, bedenk ik me met een knipoog, moet ik een van de songtitels maar gebruiken om deze muziek te omschrijven: A Subtle Form Of Torture. Want zeker voor een rock- of metalfan die gewend is aan ronkende gitaren heeft Dead Kittens weinig te bieden: heel elementair horen we alleen drums, een basgitaar, schreeuwerige zang en wat toegevoegde sampletjes. Geen verfijnde songstructuren, wel veel emo. Luister bijvoorbeeld maar eens naar I'll Change My Mind, en hoor zowel agressie als gelatenheid, vormgegeven in zowel een reggae-ritme als woeste noise-uitbarstingen (met lekkere vette distortion op de bas) gecombineerd in een enkele track.

Juist in die paradoxale verscheidenheid zit de kracht van Dead Kittens, dat vind ik op zich wel goed gedaan. Het loont dan ook om je te verdiepen in sommige teksten, waarin het duo ook nog wel wat zinnigs te melden heeft. Ook het aspect (zwarte) humor mogen we niet vergeten, getuige bijgaande video's. Maar puur in muzikaal opzicht vind ik I Am Not a Ghost niet zo heel interessant; ik denk niet dat ik deze nog vaak ga beluisteren.

Oded Kaydar - drums, synthesizers/samples, vocals

Dirk Verschure - vocals, bass guitar