Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Deadflesh - Sic Semper Tyrannis

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-10-2017

Tracklist

01. Vanguards
02. Bulldozer Of Gore
03. Sherman's March
04. Omega-Hammer
05. Betrayer
06. Iron Mountain
07. Swarmot Legion
08. Age Of Treason
09. Ghost Of Napoleon
10. Calm Before The Storm Of War
11. Inzane
12. Nibiru (The Destroyer)

Deadflesh is een mij volledig onbekend gezelschap. De band is afkomstig uit Denemarken, aldaar opgericht in 1994. Ondanks dat langjarige bestaan levert de band slechts mondjesmaat plaatwerk af. Het meest recente Sic Semper Tyrannis is pas het derde album, na Unreleased Hate uit 1998 en World War III uit 2008. Inderdaad, een album gemiddeld eens in de tien jaar. Zo vergaat het tirannen blijkbaar altijd, aldus de albumtitel vrij vertaald.

Het zal niet verbazen dat Deadflesh zich bekwaamt in een old school muziekstijl. Death metal om precies te zijn. Zelf komen ze met vergelijkingen als Bolt Thrower en Six Feet Under. Vooral die eerste vind ik na beluistering treffend getypeerd. We krijgen dus ouderwets groovende en stampende death voorgeschoteld, die het van z'n eenvoud en pakkendheid moet hebben.

Met titels als Vanguards, Bulldozer Of Gore (met lekker slepende passages, net als Iron Mountain en afsluiter Nibiru trouwens) en Sherman's March (kort, snel en beukend) is het ook snel duidelijk, en voorspelbaar, waar het hier heen gaat. Zowel qua muziek als thema. De death metal van Deadflesh luister inderdaad verdomd lekker weg, maar dat heeft dan vooral te maken met de herkenbaarheid en de voorspelbaarheid van deze stijl. Want Deadflesh doet op zich niks anders dan velen voor hen al gedaan hebben. Iets eigens voegt de band niet toe aan de ronkende, zagende en groovende old school death metal-stijl. En dat geldt natuurlijk ook voor de oorlogs-thematiek.

Toch zijn er zeker wel pluspunten te vermelden. Met bijvoorbeeld Betrayer wordt er een lekker potje thrash aan de muziek toegevoegd, zodat er genoeg variatie blijft gegarandeerd, naast de - logische - afwisseling tussen snelle / beukende stukken en groovende midtempo en sleep-stukken. Ook laat dit nummer horen dat gitarist Sune Borring wel raad weet met een hysterisch solootje. Daarnaast worden diverse tracks ook nog opgeleukt met sampletjes, die bijdragen aan de gebezigde thematiek. Ook een pluspunt vind ik de heerlijk lage putgrunt van gitarist en brulboei Allan. Damn, zo'n stem rochelt gewoon je ingewanden aan gort.

Al met al vind ik Sic Semper Tyrannis toch wel een prettig album geworden. Wat de band mist aan originaliteit wordt goedgemaakt met een enthousiaste aanpak en een meer dan degelijke uitvoering. De sobere productie past goed bij de old school stijl van musiceren, zodat het geheel gewoon lekker wegluistert. Liefhebbers van deze typische old school (Zweedse) stijl zullen zich aan Deadflesh geen buil vallen. Luistertip: het afwisselende Age Of Treason.

Helle Kristensen - Bass

Jimmy Schrøder - Drums

Allan Hartvigsøn - Vocals, Guitars

Sune Borring - Guitars