Loading...

Deathrite - Nightmares Reign

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-01-2019

Tracklist

01. When Nightmares Reign
02. Appetite For Murder
03. Invoke Nocturnal Light
04. Demon Soul
05. Devil's Poison
06. Bloodlust
07. Obscure Shades
08. Temptation Calls

Na beluistering van Nightmares Reign, het vierde album van de Duitse death metal-machine Deathrite, valt het me moeilijk om niet direct met de conclusie in huis te vallen. Ik ga het dan ook gewoon doen: Deathrite slaagt er een heel album lang in om hun eigen muzikale ideeën zelf en eigenhandig vakkundig om zeep te helpen. Zo, dat is er uit.

Deathrite loopt al bijna tien jaar en tot voor kort drie albums lang wat te rommelen in de marge. De band is hier nog niet eerder besproken, maar met hun versie van het oeroude Zweedse doodsmetaal kon de band ook nauwelijks potten breken. Dat de band inmiddels is opgepikt door Century Media is op zich al een klein wonder, maar dat daarmee ook de muzikale koers behoorlijk drastisch is aangepast valt misschien nog wel meer op.

In de basis was en is er opvallend genoeg weinig mis met de door distortion en HM-2-pedaal aangedreven old school death metal. Niet bijzonder, wel uitermate degelijk. Maar de veranderingen die het Duitse vijftal op hun nieuwste boreling heeft doorgevoerd maken de zaken er niet beter op. Het eerste dat opvalt is dat de oorspronkelijke death-grunt is vervangen door een thrash/black-achtig gekrijs dat verzuipt in de galm-effecten. Heel eerlijk gezegd ben ik dat geschreeuw en gegalm na albumopener en bijna-titelnummer When Nightmares Reign al beu.

Vervolgens zal het de luisteraar na enkele tracks ook opvallen dat van pure death metal nauwelijks nog sprake is. Lag voorheen de adoratie van bands als Dismember en Entombed er nog duimendik bovenop, nu zijn het iets meer thrash- maar vooral atmosferische black-invloeden die de dienst uitmaken. Nou zou dat helemaal niet erg zijn als dat zou leiden tot meer sfeervolle nummers, maar daar wringt hem nu precies de schoen. Want ondanks dat Deathrite dappere pogingen doet om interessantere composities te schrijven, slaat de band daar de plank volledig mis.

Zeker, de gemiddelde lengte van de tracks is aardig omhoog geschroefd, maar het gehalte aan spanning en energie neemt recht-evenredig af. Anders gezegd: sommige nummers duren veel te lang en worden door het gebrek aan spanning nog saai ook. Daarnaast is er ook qua atmosfeer weinig te beleven, mij pakt het in elk geval maar matig. Ironisch genoeg blijkt Bloodlust (slechts twee-en-halve minuut) misschien wel de beste track. Alles bij elkaar beleef ik dus weinig plezier aan Nightmares Reign.

Stefan Heinz - Drums

Andy Heinrich - Guitars

Tony Heinrich - Vocals

Anton Hoyer - Bass

Tom Michalik - Guitars