Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Decatur - Badder Than Brooklyn

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-02-2018

Tracklist

01. Internal War
02. Into the Night
03. Vegas Girl
04. Worst Enemy
05. Badder Than Brooklyn
06. Bottled Inside
07. Tear You
08. Abaddon
09. Shatterproof
10. Internal War Pt. 2

Het Canadese Decatur lijkt een nieuwe band, maar is dat niet helemaal. Opgericht in 2006 als Caym, werden onder die naam al twee albums uitgebracht in 2008 en 2013, alvorens in 2016 de naam werd veranderd naar de huidige. Als Decatur verscheen in oktober vorig jaar het eerste album Badder Than Brooklyn.

Voornaamste trekpleister voor band en album lijkt te zijn dat Badder Than Brooklyn is geproduceerd door Joe Duplantier, uiteraard bekend als zanger en gitarist van het Franse Gojira. Dit heeft echter nauwelijks raakvlakken met de muzikale richting van Decatur, want het trio Canadezen stort zich op de (oldschool) crossover tussen hardcore (en invloeden van metalcore) en thrash metal, waarbij die laatste hier de overhand heeft.

Internal War en Into The Night trekken het album furieus op gang. De thrash klinkt enorm bevlogen, energiek, en nodigt uit tot meestampen, headbangen, wat dan ook. Daarnaast bevat de muziek genoeg variatie qua tempowisselingen, wendingen en meebrulbare stukken. Zo af en toe doet een enkele break me aan modernere (groove) metal denken (Worst Enemy, Tear You); laat dat misschien de invloed van de producer zijn? Het gitaarwerk vind ik een prettige old school feel hebben, terwijl ook de rauwe zangstem vanuit klassiek thrash-oogpunt me prima bevalt. Ondanks een soms eigentijdse invulling qua technieken komt de felle muziek in het algemeen toch vertrouwd, 'ouderwets' over. Dat bedoel ik louter positief!

Wanneer het vervolgens met Vegas Girl en titelnummer Badder Than Brooklyn meer richting het middentempo gaat verplaatst de stijl zich een beetje in de richting van de heavy rock a la Metallica in de jaren '90. Geen thrash of zelfs pure metal meer, maar nog altijd lekker beukend en heavy. Er wordt dan vervolgd met Bottled Inside, waarin juist weer de hardcore-invloeden komen bovendrijven.

Zo blijft Decatur constant de afwisseling zoeken, hetgeen een positieve invloed heeft op het luisterplezier. Op zich is het allemaal niet zo spannend of origineel dat Decatur te bieden heeft, maar juist de mix van stijlen houdt de boel lekker fris. Bovendien heeft Badder Than Brooklyn met z'n ongeveer 36 minuten de goede speelduur voor zo'n fel album, zodat verveling of verzadiging geen kans krijgen. Leuke kennismaking!

Jay “Beard” Sarrazin - gitaar, zang

Kyle "Tiny Basstank" Clark - bas

Steve “The Animal” Mitchell - drums