Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Deus Vermin - Monument to Decay

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-06-2018

Tracklist

01. Intro
02. Swarms
03. Iniquity
04. Worms
05. Shrine
06. Planetary Illness

Deus Vermin is een nog relatief nieuwe, extreme metalband afkomstig uit Leeds, Engeland. Opgericht in 2014 kwam de band in november van het vorig jaar met een eerste demo op de proppen met daarop twee tracks. Die werd in de (lokale) underground goed ontvangen, waardoor de band snel naar een hoger plan wilde. Dat moet dan gaan gebeuren met de nieuwe EP Monument To Decay. In eerste instantie door de band zelf online verspreid, vervolgens ook door het in tape-releases gespecialiseerde FHED recentelijk op cassette.

Vier nieuwe nummers, een nieuwe versie van Iniquity - dat dus ook al op de demo stond - en een intro krijgen we daarop voorgeschoteld. Na het onheilspellende, beklemmende (titelloze) Intro barst Swarms uit in kneiterharde, gemene, boosaardig klinkende zwartgeblakerde death metal. Eerst nog slepend en slopend traag, maar al snel uitmondend in muzikale razernij. Zo wat klinkt dit lekker gemeen en smerig zeg!

Ik vind het mooi gedaan dat Deus Vermin de rauwheid en boosaardigheid van een underground-release heeft weten te koppelen aan - hoe raar dat misschien ook klinkt in deze context - een zekere mate van groove en melodie. Waarbij het vooral de riffs zijn die daar voor zorgen. Achter de opgetrokken muur van schedels en verbleekte botten, en de overrompelend duistere en bedrukkende atmosfeer, nestelen zich heel stiekem riffs, leads en onverwachte hooks in je hersenpan. En dat is wat mij betreft zeker niet zo voor hand liggend.

Ik ben zelf vooral liefhebber van de wat tragere en slopende doom-achtige stijl van bijvoorbeeld een nummer als Worms. Maar ook in de blasts en andere snellere passages weten de heren van Deus Vermin volop te overtuigen. Want ook het gemene Swarms grijpt me direct, net als het thrash/black metal-achtige Shrine, waarin dan ook weer een hele slopende vertraging zit. Zo blijkt dat de band ook aardig wat variatie in hun extreme muzikale opvattingen weet te stoppen, zelfs binnen een enkele track.

Ik moet zeggen dat Monument To Decay een aardige verrassing voor mij was. Deus Vermin weet compositorische en muzikale vaardigheden te koppelen aan een zekere primitiviteit, dus met behoud van het rauwe aspect en die enorm donkere sfeer. Ik mag dit wel!

Adam Langton - Vocals

Christopher Gillespie - Guitar

Liam Murnin - Guitar

Adam Szewiola - Bass

Gareth Hodgson - Drums