Loading...

Forest Of Shadows - Among The Dormant Watchers

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-02-2019

Tracklist

01. Self Inflicted Torment
02. Drowned By Guilt
03. Lost Within
04. Dogs Of Chernobyl
05. We, The Shameless
06. Lullaby
07. Yours To Devour

De Zweedse band van Niclas Frohagen, Forest Of Shadows, is terug na zo'n tien jaar stilte. Al was er in de beginjaren (eind jaren '90) nog sprake van een heuse band, sinds de eeuwwisseling doet Frohagen het helemaal in z'n eentje. Among the Dormant Watchers is het langverwachte derde volledige album van Forest of Shadows. Naar eigen zeggen gaat het nieuwe album verder waar voorganger Six Waves Of Woe in 2008 is opgehouden; de totstandkoming heeft simpelweg tien jaar in beslag genomen.

De maker is beïnvloed door een breed scala aan muzikale ervaringen. Dit is te horen bovenop het muzikale fundament dat nog meer is gecementeerd op dit album met zijn trage, folk-muziek geïnspireerde, melodie-gestuurde maar toch loodzware metal. De basis ligt echter nog altijd in hetzelfde duistere en melancholische geluid dat het handelsmerk is van deze band.

Drowned by Guilt was de eerste single van het album en is een klassiek Forest of Shadows-nummer met lange instrumentale passages die zich opstapelen tot crescendo's van gelaagde gitaren en schreeuwde vocalen. Bovenop het klassieke geluid hoor je inspiratie van postrock en progressieve rock. De teksten zijn geïnspireerd door een nachtmerrie waarin Frohagen verdronk en toen vanuit het perspectief van een derde persoon zijn dode lichaam uit het water zag worden gesleurd.

Wat mij betreft ademt Among The Dormant Watchers die typische sfeer van de Britse doom/death-bands van begin jaren '90; met hoofdrollen voor de melancholische, intens treurig klinkende gitaarleads en getormenteerd klinkende vocalen. De nummers lijken zich schier oneindig voort te slepen, al is er wel degelijk sprake van doordachte composities. Met na elkaar We, The Shameless en Lullaby - twee ballad-achtige tracks - verlies ik eerlijk gezegd wel een beetje de aandacht. Dit is te cheesy zo na elkaar, het metal-gehalte daalt behoorlijk en vraagt om meer rauwheid. Gelukkig voorziet de epische afsluiter Yours To Devour daar volop in.

Er wordt qua sfeer volledig ingezet op de mistroostige atmosfeer, waarbij ook eenvoudig toetsenspel wordt ingezet (Lost Within). Hier gaat ook het tempo ietsjes omhoog, een combinatie die me in de verte doet denken aan Type O Negative's poging tot het maken van een pakkende single (My Girlfrinds Girlfriend). Dit tekent de variatie die Forest Of Shadows wil bieden in z'n muziek. Anderzijds zorgt dat er wel voor dat ik zeker niet elke track (of het album als geheel) even spannend of interessant vind. Maar als kennismaking - dat is het toch voor mij - klinkt het nog altijd beloftevol. Ik denk dat ik maar eens wat meer muziek van meneer Frohagen ga opzoeken.

Niclas Frohagen - Vocals, Guitars, Keyboards, Programming