Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Into Eternity - The Sirens

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-11-2018

Tracklist

01. The Sirens
02. Fringes of Psychosis
03. Sandstorm
04. This Frozen Hell
05. Nowhere Near
06. Devoured by Sarcopenia
07. Fukushima
08. The Scattering of Ashes

Into Eternity is een Canadese metalband die tot mijn verbazing al sinds 1997 bestaat. Tussen 1999 en 2008 bracht het gezelschap onder aanvoering van gitarist Tim Roth vijf albums uit, om vervolgens niet helemaal vrijwillig in een lange pauze te vallen. Het vinden van een stabiele bezetting lag daar aan ten grondslag, vooral het vertrek van zanger Stu Block (Iced Earth) viel blijkbaar zwaar. Sinds een paar jaar is de band echter weer compleet, waarbij de positie achter de microfoon opvallend genoeg wordt ingenomen door een dame: Amanda Kiernan. Met The Sirens meldt Into Eternity zich weer terug aan het metal-front.

En ik durf al wel direct te zeggen dat ik blij ben met deze persoonlijke kennismaking. Into Eternity durft het aan om diverse subgenres met elkaar te vermengen, en doet dat op virtuoze wijze. Invloeden uit power en thrash metal en melodeath worden voorzien van symfonische en progressieve elementen, waarbij vooral het gitaarwerk er op een positieve manier uit springt. Wat een leads en solo's! Daar boven op laat mevrouw Kiernan horen van verschillende markten thuis te zijn, zowel haar cleane zang als de woeste schreeuw mogen er zijn, en worden op de juiste momenten ingezet.

Het brede muzikale bereik van Into Eternity laat zich direct horen in opener en titelnummer The Sirens. Na het begin met piano en strijkers - een sfeerelement dat vaker met succes wordt ingezet (Nowhere Near, The Scattering of Ashes) - wordt het nummer doordacht opgebouwd naar een spetterende climax, met een hoofdrol voor het al eerder genoemde spetterende gitaarspel. Daartussen zorgen virtuoze basloopjes, strak en adequaat drumwerk en de lenige stembanden van Kiernan, naast onverwachte wendingen en soepele tempowisselingen, voor constant vermaak in de uitgesponnen maar spannende compositie.

Dat laatste is eigenlijk de sleutel tot het interessante aan Into Eternity. De overwegend middellange tracks - gemiddeld zo rond de zeven minuten - zitten weliswaar volgepropt met muzikale en instrumentale virtuositeit, maar worden zo strak en uitgekiend uitgevoerd dat je als luisteraar aan de speakers gekluisterd blijft. Het wordt nergens te druk of ingewikkeld, de muziek lijkt in elkaar geknutseld met respect voor de luisteraar; en dat vind ik knap.

Zo blijven nummers als This Frozen Hell en het wat dreigende Devoured by Sarcopenia van voor tot achter boeien. Vooral die laatste spreekt me wel aan omdat er nadrukkelijk gas wordt terug genomen. Het overgrote deel van de muziek voltrekt zich verder in een stevig opgefokt power/thrash metal-tempo, waarbij het des te knapper is hoe de muzikanten zich door allerlei wisselingen heen slaan. Opvallend zijn de twee 'kortere' tracks Sandstorm en Fukushima, die als single al werden uitgebracht in 2011 en 2012, en waarop Stu Block nog mede te horen is. Zo is The Sirens prima te beschouwen als een overzicht van de laatste tien jaar Into Eternity. Hopelijk is dit geen slotakkoord, want hier wil ik in de toekomst wel meer van horen!

Tim Roth - Guitars, Vocals

Troy Bleich - Bass, Vocals

Bryan Newbury - Drums

Amanda Kiernan - Vocals

Matt Cuthbertson - Guitars