Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Iron Harvest - Iron Harvest

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-05-2018

Tracklist

1. Enter the Void
2. May the Earth Open Up and Consume My Body
3. The Holy Mountain
4. The Perfect Storm
5. Make a Change... Fuck Yourself
6. The Beast I Worship
7. Rave Like It's the Third World
8. Rape the World
9. A Hound-and-Horny Look of Evil

Iron Harvest is een band uit Utrecht die naar eigen zeggen out-of-the-box death metal speelt. Ze zijn begonnen in 2012 en zes jaar later eindelijk klaar om hun self-titled debuut full-length uit te brengen. Het album is officieel gepresenteerd op 17 maart in dB's, Utrecht. De band bestaat uit leden en voormalige leden van onder andere Weltschmerz, Wrang, Grafjammer, Verval, Nevel, White Oak en Apotelesma.

Nou vind ik zelf out-of-the-box death metal een wat hoogdravende omschrijving, maar dat Iron Harvest met regelmaat buiten de platgestampte paden van het genre treedt is zeker waar. De basis van hun muziek is wel degelijk oudschoolse, wat technische death metal, maar daar wordt wel een lekker eigenwijze inbreng aan toegevoegd. Invloeden van thrash en black zijn op zich nog niet zo gek, maar Iron Harvest doet er nog een schepje boven op door middel van wat noise- en prog-elementen, waardoor een lekker chaotisch en soms zelfs dissonant sfeertje ontstaat. Na beluistering van het album vind ik de albumcover - die ik in eerste instantie maar raar vond - ook een stuk beter bij de bij vlagen al even weirde muziek passen.

The Holy Mountain en Rave Like It's the Third World lijken voorlopig mijn favorietjes van het album, en doen me beiden redelijk aan Morbid Angel denken, vooral die lekkere slome basis van deze tracks. Sowieso vind ik het opvallend dat ruim de tijd wordt genomen voor de opbouw van de nummers, zeker gezien de relatief korte speelduur ervan, die zelden ruim boven de drie minuten klokken. Daar heeft Iron Harvest in elk geval genoeg aan om de boodschap luid en duidelijk te verkondigen. Ronduit hilarisch zijn natuurlijk de geluidsfragmentjes/samples die de nummers soms met elkaar verbinden; gevoel voor humor hebben de mannen van Iron Harvest dus ook!

Hoewel ik in het begin wat moeite had met de wat rommelig klinkende insteek, hoor ik na meerdere luisterbeurten wel wat Iron Harvest voor ogen heeft. Hun death metal sluit weliswaar niet aan bij mijn eigen smaak, maar laat wel degelijk een (eigen!) geluid horen dat op positieve wijze afwijkt van de beknellende begrenzingen van het genre. En dat valt natuurlijk alleen maar te prijzen.

Rev. Screamin' K. - vocals

Michiel van der Werff - guitar

Ruben Schmidt - guitar

Matthias Ruijgrok - bass

David Schermann - drums