Loading...

Isole - Dystopia

Gepost in Reviews door Douwe op 17-10-2019

Tracklist

01. Beyond The Horizon
02. Written In The Sand
03. The Beholder
04. You Went Away
05. Forged By Fear
06. Galenskapens Land
07. Nothingness

Isole uit Zweden. Sinds 1990 actief onder de naam Forlorn, maar vanaf 2003 onder de nieuwe naam Isole. De band speelt naar eigen zeggen ‘epic doom metal’. Een term die ik nog niet eerder tegen was gekomen, maar waar ik me wel in kan vinden. Dystopia is in ieder geval hun zevende full-length plaat sinds dit Zweedse collectief als Isole door het leven gaat.

Tot dusver de achtergrond van de band. Tijd voor de muziek. Die is opgedeeld in 6 lange uitgesponnen nummers van elk meer dan 6 minuten en varieert hoofdzakelijk van traag tot mid-tempo. Zoals het een ware doomband betaamt dus. In de begeleidende biografie staat dat fans van Solstice, Candlemass, Solitude Aeturnus en oude Anathema dit zeker aan zal gaan spreken. Ik denk dat de band daar gelijk in heeft. Al mag je wat mij betreft ook het Noorse In The Woods (ten tijde van hun Omnio plaat) aan dat rijtje toevoegen. Een band waar ik in ieder geval aan moest denken toen ik Isole’s zanger Daniel Bryntse’s stem/zangstijl hoorde. Die lijkt namelijk nogal op de gotische en dramatische manier van zingen die In The Wood’s zanger Jan Kenneth Transeth ook op Omnio hanteerde. En dat is best sterk, een troef dus voor Isole.

De stroperigheid en het lome tempo van de meeste tracks op Dystopia zorgt er echter voor dat ik desondanks niet meteen overstag ga. Over het algemeen te traag en monotoon is mijn eerste indruk. Zoals de tweede track Written In Sand bijvoorbeeld, dat me erg aan de oude Anathema doet denken. En ook het met ‘bell sound’ opgesierde trage You Went Away. Gelukkig biedt The Beholder halverwege het nummer een broodnodige versnelling, aangezien er in de eerste tracks niet uitzonderlijk veel dynamiek zit. De spaarzaam ingezette deathgrunts (zoals in You Went Away en opvolger Forged By Fear) en snellere double-bass partijen zijn wat dat betreft een zeer welkome afwisseling, anders zou Dystopia voor mij te loom geworden zijn.

Bijzonder aan deze plaat is dat het kwartje uiteindelijk toch valt als je de plaat meerdere luisterbeurten gunt. De melodieën in zang en gitaar zijn namelijk erg sterk. Prachtige gedubbelde gotische zang en gitaarmelodieën, plus sterke gitaarsolo’s die in je hoofd blijven zitten. Ook spitsen mijn oren bij afsluiter Galenskapens Land, doordat het nummer - zoals de titel al aangeeft - in het Zweeds gezongen wordt. Dit komt de afwisseling ten goede en past prima bij de gotische metal sound van Isole. De mix is verder prima, de plaat heeft prachtig artwork en de muzikanten schrijven goede nummers met kop en staart. Als je van doom houdt en bovengenoemde bands je aanspreken dan is dit een sterke aanvulling voor het genre en jouw cd collectie. Een album dat groeit naar mate je hem vaker beluistert!

Daniel Bryntse - vocals, guitars

Jimmy Mattsson - bass, vocals

Crister Olsson - guitars, vocals

Victor Parri - drums