Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Krieg - Sono Lo Scherno

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-11-2017

Tracklist

01. Seven Plagues, Seven Houses
02. Knights Of The Holocaust
03. Fallen Ones
04. Slit Their Throats To The Spine
05. Hallucinations In The Withered Eden
06. Ruin Under The Burning Skies
07. Maelstrom
08. Plague Waltz
09. Power Of Darkness (Nunslaughter cover)
10. Shadows Of The Fallen Kingdom
11. Blackash Snowfall
12. Hypnotic Decay

Oprichter van de band Amerikaanse black metalband Krieg is gitarist, schreeuwer en enig constant bandlid "Imperial" die in 1995 de gelijknamige band oprichtte. Al snel rekruteerde hij "H.E." als drummer en nam hij twee demo's op. In 1996 verliet H.E. de band, en Imperial veranderde de naam in Krieg. De eerste demo met een nieuwe bezetting volgde al snel en in 1998 kwam het eerste album Rise of the Imperial Hordes uit, waarop vrij typische, chaotische, rauwe Amerikaanse black metal te horen was.

In de oorspronkelijke tien jaar van het bestaan van Krieg nam kreeg de band te maken met ontelbaar verschillende bezettingen, met dus Imperial als basis. Ook de discografie is vrij onoverzichtelijk, met vooral talloze split-bijdragen, maar ook uitgaven van muziek die al veel eerder is opgenomen. Zo werd het aanvankelijk als tweede geplande album Sono Lo Scherno al opgenomen in 1998 en 1999, maar deze zou uiteindelijk pas in 2005 voor het eerst verschijnen. De reden dat het nu alsnog besproken wordt, is dat het album door het nota bene Litouwse label Inferna Profundus opnieuw onder de aandacht wordt gebracht, voorzien van wat afwijkend artwork en liner notes over de totstandkoming van het album.

Eerlijk gezegd had ik nog nooit van Imperial en Krieg gehoord, maar ja, ik ben dan ook geen black metal-kenner. Ik vind de muzikale benadering van Krieg wel vrij apart. Naast enorm rauwe en chaotische black metal-uitspattingen, met zeer typerend gekrijs, blasts, rommelig klinkend drumwerk, en ziedend gitaarwerk in een bedompte productie als voornaamste kenmerken (Knights Of The Holocaust), hoor ik hier ook de meest vreemde flarden aan (duistere, maar intrigerende) effecten en samples, en zelfs serene, soms Oosters getinte klanken voorbij komen (Hallucinations In The Withered Eden, Plague Waltz). Soms worden die elementen ook gewoon binnen een enkel nummer aan elkaar geplakt (Ruin Under The Burning Skies, Maelstrom, Blackash Snowfall).

Deze samensmelting van schijnbare uitersten levert een moeilijk te behappen album op, maar intrigeert me wel enorm. Hoe bedenk je dit allemaal? Het is vooral de rauwheid in de pure en herkenbare black-stukken die de liefhebbers zullen aanspreken; ik ben echter meer getriggerd door de schijnbaar onmogelijke combinaties die worden gemaakt. Aan drone- of ambient-elementen binnen de black metal ben ik wel gewend, maar wat Krieg hier laat horen is toch zo veel anders. En daar kan ik alleen maar waardering voor hebben. Er zijn hier chaotische stukken waar ik helemaal niks mee kan (Shadows Of The Fallen Kingdom bijvoorbeeld) maar buiten dat heeft Krieg me wel nieuwsgierig weten te maken met en naar hun ondoorgrondelijke aanpak. Ik ga hier eens meer van opzoeken.

Neil Jameson "Imperial" - Guitars, Vocals, Effects

Jason Aaron Wood "Azag" - Guitars, Keyboards

Jim Tarby - Drums

Justin Hayes "Lord Soth" - Bass