Loading...

Nattravnen - Kult of the Raven

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 29-12-2018

Tracklist

1. The Night Of The Raven
2. Suicidium, The Seductress Of Death
3. Corvus Corax Crown
4. Upon The Sound Of Her Wings
5. Return To Nevermore
6. From The Haunted Sea
7. The Anger Of Despair When Coping With Your Death
8. Kingdom Of The Nattravnen
9. Kult Av Ravnen

Waar de zwarte raven 's nachts hun duistere vlerken zullen uitslaan, verwachtte ik niet direct oude bekende Kam Lee aan te treffen. Ofschoon de man links en rechts met wat projectjes aan kwam zeilen, zal ik hem altijd associëren met Massacre. U weet wel, dat old school death metalorkest dat in 1991 met From Beyond de zonnige klanken van de Florida scene mede-belichaamde.

Enfin, zwarte raven in de nacht. Dat is de eerste gedachte bij het lezen van de naam Nattravnen. Duisternis, kou, kwaadaardigheid. Het is ook precies het sfeerbeeld dat opgeroepen wordt door het album Kult Of The Raven dat onlangs op de meute werd losgelaten. Het betreft een project van duizendpoot Jonny Pettersson, bekend van vele obscure projecten, die alles behalve de vocalen voor zijn rekening neemt hier.

Het betreft een modern klinkend death metal album te zijn dat raakvlakken houdt met vleugjes doom, black en gothic. Door de diepe, vertrouwde growls van Kam Lee lijkt een vergelijking met de oude Aeternus wel op zijn plaats. De nummers zijn meeslepend en episch te noemen.

Ondanks de compacte lengte is er van alles te beleven in tracks als Night Of The Raven en Upon The Sound Of Her Wings. Strak marcherende Bathory-tempo’s afgewisseld met incidentele blaststukken. De verhalende opbouw doet soms ook nog wel aan Cradle Of Filth denken. Het enige dat wat irriteert is de hoge doses aan kooreffecten. Die worden zo vaak ingezet dat het heel erg voorspelbaar wordt. Gematigd gebruik zal de sfeer veel meer verhogen.

Wie houdt van een frisse pot occult getinte death metal moet zich daardoor niet van Kult Of The Raven laten weerhouden. Het is een buitengewoon onderhoudende plaat geworden met veel oog voor een duistere uitstraling.

Kam Lee - Vocals

Jonny Pettersson - All instruments