Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Nigredo - Flesh Torn - Spirit Pierced

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-05-2018

Tracklist

01. Ten Repellent Antiforces
02. Necrolatry
03. Choronzon Possession
04. Mental Glimpses At Cosmic Horrors
05. Saturnian Death Cult
06. Sons Of Worthlessness
07. Towards The Monolith
08. Raging Tides Of Time

Black metal uit Griekenland kent een diversiteit aan gedaanten. Nigredo voegt zich sinds 2013 bij dit onaardse gezelschap. Met debuutalbum Flesh Torn - Spirit Pierced (opvolger van EP Facets Of Death uit 2015) kerft de band dit jaar ook zijn naam in het monument van de al rijk gevulde Helleense black metal-tradities. Over die tradities gesproken: Nigredo bestaat uit een duo, dat elkaar kent van Ravencult, terwijl drummer Maelstrom in nog een stuk of 25 andere bands actief is, of is geweest. Het betreft hier dus geen groentjes.

De kern van de nummers is gebaseerd op gewelddadig snelle thrash-black metal. In de basis betekent dat (tremolo-picked) ijzige riffs, hypersnel verstikkende drumwerk en schelle en schurende vocalen met nihilistische teksten. Her en der liggen wat meer pakkende stukjes black 'n' roll verstopt, zoals in Choronzon Possession bijvoorbeeld, dat daarmee verbluffend en verrassend groovende stukjes laat horen. Zo krijg je als luisteraar heel even de kans om op adem te komen.

De vocalen staan ​​scherp boven op de instrumentatie, waardoor het dreigende gegrunt en het verontrustende gekrijs de volle aandacht van de luisteraar verdienen. Daarnaast laten de gitaarriffs de nodige dissonante akkoorden horen, die goed zijn uitgewerkt. Maar ook drummer Maelstrom is prima te horen, en dat verdient het drumwerk ook, het getrommel verdwijnt zeker niet in het spervuur aan riffs, maar eist geheel z'n eigen plek op. Zeker voor black metal-begrippen is de productie dan ook uitgekiend, om de diverse elementen goed naar voren te laten komen.

Mental Glimpses At Cosmic Horrors laat atonale melodieën horen, hetgeen wat mij betreft de beluisterbaarheid aanmoedigt. Het geeft maar aan dat het duo van Nigredo serieus verder kijkt dan de (geschminkte) old school black-neus lang is, en handelt vanuit het oogpunt van gedegen opbouw en constructie van z'n composities. Afsluiter Raging Tides Of Time laat zo stiekem wat atmosferische stukjes horen - aan variatie dus geen gebrek - maar dat is slechts bij wijze van uitzondering.

Voor een debuutalbum is Flesh Torn - Spirit Pierced een geslaagde exercitie. Met militaire precisie worden de black metal-kogels op de nietsvermoedende luisteraar afgevuurd. Raakvlakken zijn er met het al genoemde Ravencult, maar ook met bijvoorbeeld wat meer avant-garde bands als Deathspell Omega en Dodecahedron (Griekse naam, Nederlandse band). Aanrader voor de liefhebbers!

Aleksis Papatheofanous - gitaren, bas, zang

John Votsis "Maelstrom" - drums