Loading...

Nil Miserans - Nil Miserans

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-01-2017

Tracklist

01. ...of Love and Death
02. The Crossing
03. Styx
04. Facing the shores of Hades
05. Hall of judgment
06. The escape
07. The curse of the Erinyes
08. Arise, Lord of the lifeless

Nil Miserans (Latijn voor geen medelijden) is een nieuwe metalband uit Brugge, ontstaan in 2014. De bandleden hebben al de nodige ervaring in de bagage, opgedaan in bands uit de Brugse metalscene als Omerta, Rafflesia, All Above Hate alsook Thurisaz. De eerste show was op 3 september 2016 in Club de B in Torhout waar de band z'n debuut conceptalbum heeft voorgesteld. Het album heeft dezelfde titel als de bandnaam, en verscheen in augustus 2016.

De heren van Nil Miserans omschrijven hun muziek zelf als atmosferische blackened death metal, en eerlijk gezegd vind ik daar geen speld tussen te krijgen. We worden hier getrakteerd op beukend death/black geweld, afgewisseld met heerlijke sfeerpassages. Die sfeer is overheersend lekker duister, hetgeen niet zo vreemd is aangezien het concept een universeel, maar donker verhaal vertelt over liefde, jaloezie en moord.

De titels verklappen al wel een beetje meer over waar het verhaal om draait: een bizarre liefdesdriehoek die zich afspeelt in de Griekse mythologie, in de onderwereld. Het verhaal gaat over een man en zijn half-broer, die beiden verliefd zijn geworden op dezelfde vrouw; een pijnlijke situatie met ernstige gevolgen voor alle betrokkenen. Eén van de broers werd beloofd om het meisje te trouwen en benijdt de liefde die ze heeft voor zijn halfbroer. In feite veracht hij hem zo dat hij hem doodt en veroordeelt tot de onderwereld.

Naarmate het verhaal zich ontvouwt wordt de luisteraar meegenomen op deze reis naar, en verder door de onderwereld: het oversteken van de rivier de Styx, geconfronteerd met de wanhopige situatie waarin de hoofdpersoon zich bevindt. Het lot van zijn verlaten liefde, en uiteindelijk een confrontatie met Hades (de god van de onderwereld) zelf. Wanneer die beseft dat hij een soortgelijke ervaring heeft gedeeld, te worden veroordeeld tot de onderwereld door zijn broer Zeus, krijgt het verhaal een onverwachte wending....

De verschillende gemoedstoestanden binnen deze vertelling worden uitstekend vertaald naar de diverse muzikale invalshoeken. Van zeer sferische, ingetogen fragmenten (Styx, The Escape) tot de rauwste uitingen van blinde, onderaards donkere razernij (Facing the Shores of Hades, The Curse of the Erinyes) vinden hier hun plaats, en worden kunstig verweven tot zeer beluisterbare proporties. Grimmige riffs, opruiend drumwerk en lekker donkere, rauwe zangstemmen vormen de aangename invulling. Aangevuld met schijnbare uitersten als dreigende strijkers en ziedende blasts trekt Nils Miserans alle registers open, binnen het half uur dat het album slechts duurt.

Het is met name de atmosferische invulling van extreme muziek die me hier zo goed bevalt. Gaandeweg het album heb je ook echt het gevoel dat je naar een reis zit te luisteren, zo goed wordt met regelmaat de sfeer weergegeven. Zowel de kundige invulling der heren muzikanten, alsook een prettig in het gehoor liggende productie doen de rest. Nil Miserans zet zich wat mij betreft met hun debuut direct stevig op de kaart!

Timothy Degryse – Gitaar, zang

Lazar Zec – Gitaar

Bjorn Vandewalle – Bas

Nicolas Christiaens – Drums

Pieter Vanderschaeghe – Zang