Loading...

Obduktion - Awaiting The Wicked

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-03-2019

Tracklist

01. Murderous Sanity
02. Lordship Of Superior
03. Devour The Soul
04. Summon The Ghastly Demons
05. Incantation Of Chaos
06. Plagued By Horror
07. Consumption Of The Flesh
08. Hidden Death Trap

De Griekse death metalband Obduktion kenmerkt zich vooral door periodes van inactiviteit. De band is al actief sinds 1995, maar tot en met 2011 verschenen 'slechts' drie full lengths en wat kruimelwerk. Pas na een lange draad aan wisselingen in de line-up leek het vanaf 2008 met het uitbrengen van het tweede album II bergopwaarts te gaan voor de band. Bizar genoeg leek de band er begin 2012 - na de release van album nummer drie Pain Chronicles - het bijltje er bij neer te gooien, maar in de loop van 2013 bleek het bloed toch te kruipen waar het niet gaan kan. Eerste wapenfeit sindsdien geldt de tweetrack EP met de titel Mors Janua Vitae die ergens eind 2014 wereldkundig werd gemaakt, en begin 2015 door mij besproken.

Ook daarna was het weer lang stil, al is er opvallend genoeg in de afgelopen vier jaar in de line-up weinig veranderd. Al weet ik niet precies hoe het zit met de positie van bassist. Maar ach, dat maakt voor de muziek van dit Griekse kwartet weinig uit, zo leid ik af na beluistering van hun vierde langspeler Awaiting The Wicked. Het album werd in eerste instantie door de band zelf digitaal uitgebracht, maar is inmiddels opgepikt door het Poolse in extreme metal gespecialiseerde label Goressimo Records opgepikt, dat in december van het vorig jaar voorzag in een fysieke release.

Geheel in de traditie van old school bands als Asphyx, Gorefest, Grave, Bolt Thrower, Obituary, Deicide en Autopsy musiceert Obduktion z'n death metal bij elkaar. De riffs, grooves en polka's zullen genoegzaam bekend zijn, en worden voorzien van een moddervette doodsrochel. Waarbij helaas nog altijd weinig variatie in de onderlinge nummers te horen is. De kracht van deze muziek zit 'm vooral in de energie en de smerigheid ervan, hetgeen door de band optimaal wordt uitgebuit.

De acht tracks duren allemaal net boven de drie minuten, en zijn volgens een vast stramien opgebouwd. Er wordt weliswaar zorgvuldig gevarieerd in tempo - waarbij vooral de spaarzaam aanwezige, tragere, wat meer sfeervolle sleepstukken me als muziek in de oren klinken - maar heel veel dynamiek zit er niet in. Daarentegen klinken de vlottere stukken lekker agressief. Wat me ook niet echt helpt is de wat doffe productie, waardoor alles nog meer op elkaar dreigt te gaan lijken. Een pluspunt vind ik wel het lekkere horror-sfeertje dat hier rondwaart (mede met dank aan de vocale sampletjes).

Als liefhebber van deze typische old school stijl kan ik wel met Awaiting The Wicked uit de voeten. Maar ik kan me voorstellen dat de gemiddelde death metal-liefhebber deze release te midden van de oceaan aan albums heden ten dage niet zal opvallen. Niet memorabel, wel lekker onderhoudend.

Takis V.O.T. Dakoulias - vocals

George Bitzos 'Obduktor' - guitars

John Roussis - drums

John Litinakis - bass